Trucul care te ajută să trăiești mai mult. Durează doar trei minute pe zi

Trucul care te ajută să trăiești mai mult. Durează doar trei minute pe zi

Scurte reprize de exerciții fizice pot duce la o reducere cu 40% a riscului de deces prematur la adulți, chiar și atunci când aceștia nu fac altfel de exerciții fizice deloc, spune un studiu realizat în Marea Britanie.

Exerciții fizice. FOTO Arhivă

Studiul a analizat activitatea fizică viguroasă intermitentă în stilul de viață (VILPA), conform datelor dispozitivelor portabile, cu cele privind mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare (CVD) și de cancer din cadrul UK Biobank la 25.241 de persoane care nu făceau exerciții fizice (vârsta medie 61,8 ani, 14.178 de femei/11.063 de bărbați).

Pe parcursul unei urmăriri medii de 6,9 ani, în timpul căreia au avut loc 852 de decese, în comparație cu participanții care nu au practicat VILPA, participanții care au practicat exerciții fizice în trei reprize (cu o durată de 1 sau 2 minute fiecare) au prezentat o reducere de 38-40% a riscului de mortalitate din toate cauzele și de cancer și o reducere de 48-49% a riscului de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.

"Aceste rezultate indică faptul că cantități mici de activitate fizică viguroasă fără exerciții fizice sunt asociate cu o mortalitate substanțial mai mică. VILPA la persoanele care nu fac exerciții fizice pare să provoace efecte similare cu VILPA la persoanele care fac exerciții fizice, sugerând că VILPA poate fi o țintă potrivită pentru activitatea fizică, în special la persoanele care nu pot sau nu doresc să facă exerciții fizice", se arată în studiu.

Conform mai multor studii anterioare, exercițiile fizice regulate sunt puternic asociate cu o longevitate mai mare, chiar dacă exercițiile fizice reprezintă doar câteva minute pe săptămână.

Ce fel de activități pot ajuta?

Dacă nu aveți timp să mergeți la sala de sport Dr. Santosh Pandey, acupuncturist și naturopat, Rejua Energy Centre, Mumbai, sugerează să fiți activ în alte moduri, cum ar fi urcatul scărilor, mersul pe jos în pas vioi, căratul pungilor de cumpărături, joaca activă cu copiii sau animalele de companie și chiar grădinăritul sau treburile casnice care necesită alergare.

Activități simple, cum ar fi antrenamentul pe intervale și urcatul intermitent pe scări, au arătat că exploziile VILPA durează între 20 de secunde și câteva minute.

"Atunci când aceste activități sunt efectuate de trei până la cinci ori pe zi, ele pot ajuta sănătatea inimii, în special la adulții inactivi, în câteva săptămâni", a spus medicul.

Cu toate acestea, potrivit doctorului Ravi Shekhar Jha, director și șef al secției de pneumologie de la Fortis Hospitals, este obligatoriu să se consulte un cardiolog înainte de a supune organismul la orice activitate viguroasă, oricât de scurtă ar părea aceasta (trei minute sau un minut), deoarece unele afecțiuni cardiace și pulmonare nu pot tolera o creștere bruscă a ritmului cardiac.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”