Trump a discutat în privat despre cumpărarea Groenlandei de către Statele Unite (presă)

Trump a discutat în privat despre cumpărarea Groenlandei de către Statele Unite (presă)

Preşedintele american Donald Trump a discutat în privat cu asistenţi şi consilieri ideea Statelor Unite de a cumpăra insula Groenlanda ca o modalitate de extindere a teritoriului Statelor Unite, au declarat joi două surse familiare cu situaţia, citate vineri de Reuters.

Ideea de a cumpăra teritoriul îngheţat danez autonom dintre Oceanele Atlantic de Nord şi Arctic a fost luată în derâdere de unii consilieri ca o glumă, dar luată mai în serios de alţii, au spus aceste surse.

Ideea achiziţionării Groenlandei a fost raportată pentru prima dată de către Wall Street Journal. De asemenea, preşedintele Harry Truman s-a oferit să cumpere Groenlanda în 1946 pentru 100 milioane de dolari.

Wall Street Journal a relatat joi că fostul om de afaceri newyorkez i-a întrebat de mai multe ori pe consilierii săi la Casa Albă despre posibilitatea ca Statele Unite să cumpere acest teritoriu danez cu 56.000 de locuitori.

Cererea a fost adresată "cu mai multe niveluri de seriozitate", precizează Wall Street Journal, citat de France Presse.

Groenlanda este o insulă arctică gigantică, de patru ori mai mare decât Franţa, unde în prezent se manifestă efectele încălzirii globale.

Trump, care este într-o vacanţă de lucru la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, urmează să facă prima vizită în Danemarca la începutul lunii septembrie.

Nu a existat niciun indiciu că achiziţionarea Groenlandei va fi pe ordinea de zi a discuţiilor sale cu oficialii danezi.

Baza aeriană Thule din Groenlanda este cea mai nordică instalaţie a armatei americane.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa