Trump a ordonat Pentagonului să ia în considerare reducerea trupelor americane în Coreea de Sud

Trump a ordonat Pentagonului să ia în considerare reducerea trupelor americane în Coreea de Sud

Preşedintele american Donald Trump a ordonat Pentagonului să pregătească opţiuni pentru reducerea numărului de trupe americane din Coreea de Sud, a informat joi cotidianul New York Times, citând surse oficiale sub rezerva anonimatului, relatează vineri Reuters.

Reducerea numărului trupelor SUA nu este destinată să reprezinte o monedă de schimb la summitul planificat între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie în legătură cu programul nuclear al Phenianului, a precizat publicaţia americană.

Cu toate acestea, oficialii citaţi de publicaţie afirmă că un tratat de pace între două Corei ar putea diminua necesitatea prezenţei celor 23.500 de soldaţi americani staţionaţi în prezent în peninsulă.

O retragere în totalitate a trupelor americane este puţin probabilă, au mai spus sursele citate.

Preşedintele Donald Trump a afirmat că Statele Unite ar trebui să ia în considerare reducerea numărului de trupe din Coreea de Sud dacă Seulul nu contribuie mai mult la costurile staţionării acestora în peninsulă.

Înainte de a prelua funcţia de secretar de stat al SUA, fostul director al CIA, Mike Pompeo, s-a întâlnit luna trecută cu Kim Jong Un şi a informat că liderul nord-coreean nu a cerut retragerea tuturor forţelor americane din peninsulă ca o condiţie prealabilă pentru summitul cu Donald Trump.

Coreea de Sud a declarat miercuri că problema trupelor americane nu are legătură cu un viitor tratat de pace cu Coreea de Nord şi că forţele americane ar trebui să rămână chiar dacă un astfel de acord va fi semnat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

2 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

3 Pro TV vrea un format similar cu America Express. Cine ar putea prezenta noul reality show

4 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

5 „Am văzut cu ochii mei, s-a dus să ia bani de acolo. Nu era un milion, erau 60 de milioane de euro”