Trump dă înapoi în privinţa lovirii unor situri culturale iraniene

Trump dă înapoi în privinţa lovirii unor situri culturale iraniene

Preşedintele american, Donald Trump, a reiterat marţi ameninţarea sa de a ataca situri culturale iraniene, o afirmaţie care a stârnit indignare în Statele Unite şi în întreaga lume, notează AFP.

"Ei au dreptul să ne omoare cetăţenii, dar noi, potrivit diverselor legi, trebuie să fim atenţi cu moştenirea lor culturală", a deplâns Donald Trump în timp ce îl primea în Biroul Oval pe prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

"Dar legea e lege, îmi place să respect legea", a adăugat el.

Polemica a fost provocată de un mesaj pe Twitter în care Donald Trump ameninţa că va lovi 52 de situri dacă Republica Islamică va reacţiona militar pentru a răzbuna moartea puternicului general Qassem Soleimani, ucis vineri în Irak de o dronă americană.

Aceste 52 de situri - un omagiu simbolic numărului de americani ţinuţi ostatici mai mult de un an, începând de la sfârşitul anului 1979, în Ambasada SUA la Teheran - sunt de "nivel foarte înalt şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană", a subliniat preşedintele american.

Afirmaţiile liderului de la Casa Albă au părut a fi contrazise de şeful diplomaţiei americane, Mike Pomeo, care a declarat, la rândul său, că Statele Unite vor respecta "dreptul internaţional" în cazul represaliilor contra Teheranului.

Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a reamintit luni că SUA au ratificat două convenţii, în 1954 şi 1972 care protejează bunurile culturale în caz de conflict.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...