Trump, despre posibilitatea ca Putin să nu mai fie la putere: „Ar putea fi mai bine, dar ar putea fi mult mai rău”

Trump, despre posibilitatea ca Putin să nu mai fie la putere: „Ar putea fi mai bine, dar ar putea fi mult mai rău”

Fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump a declarat joi că Putin a fost „oarecum slăbit” de rebeliunea efemeră a grupului Wagner și că a venit momentul ca SUA să încerce să medieze un acord de pace între Rusia și Ucraina, relatează Reuters .

Donald Trump susține că Putin a fost afectat de revolta condusă de Prigojin. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Vreau ca oamenii să nu mai moară din cauza acestui război ridicol", a afirmat fostul președinte american în cadrul unui interviu acordat pentru Reuters.

Vorbind pe larg despre politica externă, Donald Trump a mai adăugat că Beijingului ar trebui să i se ofere un termen de 48 de ore pentru a renunța la ceea ce, conform unor surse care cunosc acest subiect, este o bază de spionaj chineză aflată pe insula Cuba, la 145 de km de coasta americană.

În legătură cu Ucraina, fostul lider de la Casa Albă nu a eliminat posibilitatea ca guvernul de la Kiev să fie nevoit să cedeze Moscovei o parte din teritoriu pentru a pune capăt războiului. De asemenea, acesta a mai adăugat că totul ar fi „supus negocierii”, dacă ar fi președinte, dar că ucrainenii care au purtat o luptă aprigă pentru a-și apăra pământul au „câștigat mult credit”.

„Cred că ar avea dreptul să păstreze o mare parte din ceea ce au câștigat și cred că și Rusia ar fi de acord cu acest lucru. Este nevoie de un mediator sau negociator potrivit, iar noi nu îl avem în acest moment", a declarat Trump.

Rusia și Ucraina

Actualul lider de la Casa Albă și aliații din NATO vor ca Moscova să se retragă din teritoriile pe care le-a cucerit în estul Ucrainei.

Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înaintat în urmă cu un an un plan de pace în 10 puncte, în care solicita Rusiei să-și retragă toate forțele de pe teritoriul țării.

Cred că cel mai important lucru pe care ar trebui să îl facă SUA în acest moment este să facă pace, să aducă Rusia și Ucraina împreună și să facă pace. Puteți să o faceți", a susținut Trump.

În calitate de președinte, Trump a dezvoltat relații de prietenie cu Putin, despre care Biden a declarat miercuri că este un „paria în întreaga lume”.

În plus, fostul lider de la Casa Albă a mai adăugat că liderul de la Kremlin a fost afectat de rebeliunea grupului Wagner, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

„Se poate spune că el (n.red Putin) este încă acolo, este încă puternic, dar cu siguranță a fost, aș spune, oarecum slăbit, cel puțin în mintea multor oameni", a precizat el.

Cu toate acestea, în cazul în care președintele rus nu ar mai fi la putere, „nu știi care ar fi alternativa. Ar putea fi mai bine, dar ar putea fi mult mai rău”, conform lui Trump.

Trump, despre baza de spionaj a Chinei

În privința acuzațiilor de crime de război formulate împotriva lui Putin de către Curtea Penală Internațională în luna martie a anului trecut, Trump a declarat că soarta președintelui rus ar trebui discutată atunci când războiul se va încheia „pentru că în acest moment, dacă aduci acest subiect în discuție, nu vei face niciodată pace, nu vei ajunge la o înțelegere".

Mai mult decât atât, Trump nu este de acord cu baza de spionaj a Chinei din Cuba și a afirmat că, în cazul în care Beijingul nu acceptă termenul său de 48 de ore pentru a renunța la aceasta, o administrație Trump va impune noi tarife vamale pentru bunurile chinezești.

„Le-aș da 48 de ore să părăsească locul. Iar dacă nu ar pleca, le-aș aplica un tarif de 100% pentru tot ceea ce vând în Statele Unite și ar dispărea în două zile. Ar pleca într-o oră", a ținut să precizeze Trump.

În schimb, fostul președinte american nu a dorit să precizeze dacă SUA ar ajuta din punct de vedere militar Taiwanul în cazul în care Beijingul ar invada insula.

Nu vorbesc despre asta. Și motivul pentru care nu o fac este că mi-ar afecta poziția de negociere", a spus el. „Tot ce pot să vă spun este că, timp de patru ani, nu a existat nicio amenințare. Și nu s-ar întâmpla dacă aș fi președinte", a mai adăugat Trump.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?