Trump: "E timpul să punem capăt acestui război civil brutal" din Siria; Assad "este un măcelar"

Trump: "E timpul să punem capăt acestui război civil brutal" din Siria; Assad "este un măcelar"

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat miercuri că este "timpul să punem capăt acestui război civil brutal" din Siria, unde Statele Unite au lovit pentru prima dată regimul după un atac chimic imputat lui Bashar Al-Assad, transmite AFP.

"Este timpul să punem capăt acestui război civil brutal, să învingem teroriștii și să le permitem refugiaților să revină acasă la ei", a declarat Trump, într-o conferință de presă la Casa Albă, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Va trebui să lucrăm împreună pentru a rezolva catastrofa care are loc în prezent în Siria", a spus liderul american, mulțumind țărilor membre ale Alianței transatlantice pentru condamnarea de către acestea a atacului chimic din 4 aprilie de la Khan Shaykhun, o mică localitate din provincia rebelă Idlib (nord-vestul Siriei), care s-a soldat cu 87 de morți, dintre care 31 de copii.

Donald Trump l-a calificat drept "măcelar" pe președintele sirian Bashar Al-Assad, acuzat de țările occidentale de a fi fost instigatorul acestui atac.

"Copii care mor. Bebeluși care mor. Tați care își țin copiii lor morți în brațe. Copii morți. Nu există ceva mai rău de văzut iar asta nu ar trebui să fie permis. Este un măcelar. Este un măcelar. De aceea trebuie să facem ceva în această privință", a declarat Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a emis ipoteza că Rusia, aliata regimului de la Damasc, ar fi putut fi la curent cu atacul chimic, fără totuși a trage o concluzie.

"Este cu siguranță posibil, este foarte puțin probabil, și știu că ei investighează în prezent. Mi-ar plăcea să pot spune că ei (rușii, n.red.) nu știau, dar ei ar fi putut cu siguranță să știe. Ei erau acolo", a declarat Trump, precizând că Pentagonul analizează această chestiune.

Chiar înaintea conferinței de presă, Rusia și-a exercitat dreptul de veto pe un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o anchetă asupra atacului chimic, blocând pentru a opta oară orice acțiune a Națiunilor Unite contra aliatului său sirian.

Atacul chimic a fost de asemenea în centrul convorbirilor de miercuri de la Moscova între ministrul american al afacerilor externe, Rex Tillerson, și omologul său rus, Serghei Lavrov, și președintele Vladimir Putin.

Șefii diplomațiilor celor două puteri s-au arătat dispuși să depășească "nivelul scăzut de încredere" dintre SUA și Rusia pentru a combate în special "terorismul", dar au expus mai ales dezacordurile privind responsabilitatea regimului sirian în atacul chimic de la Khan Shaykhun și viitorul lui Bashar Al-Assad, Washingtonul vorbind de plecarea acestuia de la putere "într-un mod organizat" în timp ce Moscova insistă pe haosul creat în precedentele plecări ale unor "dictatori".

Tot miercuri, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că ar fi "minunat" ca Statele Unite, NATO și Rusia să se poată "înțelege", recunoscând că relațiile între Washington și Moscova s-au deteriorat în mod special.

"Ar fi minunat, cum discutam acum un moment, dacă NATO și țara noastră s-ar putea înțelege cu Rusia. La ora actuală, nu ne înțelegem deloc cu Rusia. Apropo de relația noastră cu Rusia, se poate să fim la cel mai jos (nivel) din toate timpurile", a afirmat Donald Trump, în aceeași conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina