Trump, în discuţia telefonică din 25 iulie cu Zelenski: Germania vorbeşte, dar nu face nimic pentru Ucraina

Preşedintele american Donald Trump a declarat, în conversaţia telefonică avută la 25 iulie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că Germania nu face aproape nimic pentru Ucraina şi că, la fel ca alte capitale europene, Berlinul vorbeşte, dar nu face nimic concret, relevă transcriptul discuţiei telefonice Trump-Zelenski, dat publicităţii miercuri.

''Aş spune că noi facem multe pentru Ucraina, cheltuim mult efort şi timp, mult mai mult decât fac ţările europene şi care ar trebui să facă mai mult decât fac acum. Germania nu face aproape nimic pentru voi. Tot ce fac este să vorbească şi cred că este ceva despre ar trebui să-i întrebaţi în legătură cu asta. Când am discutat cu Angela Merkel ea a vorbit despre Ucraina, dar nu face nimic. O mulţime de ţări europene fac la fel, cred că acesta este un lucru la care vreţi să vă gândiţi, dar SUA sunt foarte, foarte bune (în relaţia, n.red.) cu Ucraina'', i-a transmis liderul american lui Zelenski în dialogul telefonic, care a durat jumătate de oră, din dimineaţa zilei de 25 iulie (ora coastei de est a SUA).

Răspunsul preşedintelui ucrainean a fost pe măsura aşteptărilor lui Donald Trump: ''Da, aveţi absolută dreptate. Nu 100%, de fapt 100% şi vă pot spune următorul lucru: am vorbit cu Angela Merkel şi m-am întâlnit cu ea. De asemenea, m-am întâlnit şi am discutat cu Macron şi le-am spus că nu fac atât de mult pe cât ar trebui în ceea ce priveşte sancţiunile (contra Rusiei, n.red.). Ei nu înăspresc sancţiunile. Nu lucrează pe cât de mult ar trebui pentru Ucraina. S-a ajuns până acolo încât, deşi logic Uniunea Europeană ar trebui să fie cel mai mare partener al nostru, tehnic Statele Unite sunt un partener mult mai mare decât UE şi vă sunt foarte recunoscător pentru asta întrucât SUA fac destul de mult pentru Ucraina. Mult mai mult decât Uniunea Europeană în special atunci când vorbim despre sancţiuni contra Federaţiei Ruse''.

Zelenski i-a mulţumit lui Trump - pe care l-a numit ''un mare profesor'' pentru Ucraina atunci când a evocat noul tip de guvernare de la Kiev - şi pentru sprijinul substanţial în domeniul apărării, menţionând că Kievul este aproape pregătit să achiziţioneze mai multe rachete antitanc Javelin, de fabricaţie americană, în scop defensiv.

Convorbirea telefonică Trump-Zelenski din 25 iulie, desfăşurată după alegerile parlamentare din Ucraina, a provocat un amplu scandal în SUA, în urma acuzaţiilor că Donald Trump l-ar fi îndemnat pe Volodimir Zelenski ca autorităţile de la Kiev să-l investigheze pe fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video