Trump își intensifică atacurile la adresa OMS: „Cred că știau. Dar nu au vrut să spună lumii. Și vom desluși această chestiune”.

Trump își intensifică atacurile la adresa OMS: „Cred că știau. Dar nu au vrut să spună lumii. Și vom desluși această chestiune”.

Președintele Donald Trump și-a intensificat atacurile la adresa Organizației Mondiale a Sănătății, acuzând vineri OMS că a ajutat China să ascundă numărul real al cetățenilor săi infectați cu noul coronavirus, relatează  G4Media.ro .

„Cred că știau, dar nu au vrut să spună lumii,” a declarat liderul de la Casa Albă, sugerând că OMS era conștientă că regimul de la Beijing nu spunea adevărul cu privire la rata infecțiilor cu COVID-19. Acuzațiile lui Trump au fost făcute în contextul în care presa americană relatează că administrația de la Washington ia în considerare luarea unor măsuri punitive împotriva organizației mondiale, printre care tăierea fondurilor și chiar crearea unei instituții alternative.

Informația pe scurt:

  • Donald Trump și-a reînnoit atacurile la adresa Organizației Mondiale a Sănătății
  • SUA acuză OMS că este un pion al Beijingului
  • Casa Albă ia în considerare luarea de măsuri împotriva organizației mondiale
  • Tăierea completă sau parțială a fondurilor, forțarea demisiei directorului general sau crearea unei organizații alternative sunt printre măsurile avute în vedere

„Cred că știau,” a declarat președintele Trump în cadrul conferinței de presă de vineri a grupului de lucru pentru combaterea coronavirusului, sugerând că OMS era conștientă că regimul de la Beijing nu spunea adevărul cu privire la rata infecțiilor cu COVID-19 din țara comunistă. „Dar nu au vrut să spună lumii. Și vom desluși această chestiune”.

Trump a precizat că organizația internațională de sănătate publică va rămâne o țintă principală în zilele următoare. „Vom vorbi despre OMS săptămâna viitoare în mare detaliu. Nu am vrut să o fac astăzi, în Vinerea Mare. Nu am vrut să o fac înainte de Paști și, de asemenea, nu am vrut să o fac înainte să avem toate faptele,” a spus liderul american.

Declarațiile de vineri ale președintelui Statelor Unite au fost făcute la finalul unei săptămâni în cursul căreia Trump a învinovățit în mod repetat OMS că a gestionat în mod necorespunzător pandemia de coronavirus. Marți, liderul de la Casa Albă a spus că OMS a fost „foarte părtinitoare față de China”, potrivit  France24 .

Trump a afirmat că vrea să pună capăt finanțării americane către OMS. Statele Unite au contribuit cu 893 milioane de dolari la OMS pentru perioada de finanțare actuală de doi ani, în timp ce cea mai recentă contribuție a Chinei a fost de 86 de milioane de dolari, potrivit  FoxNews . „Le plătim de 10 ori mai mult decât China,” a spus  președintele . „Și sunt foarte, foarte concentrați pe China”.

Sursa iritării lui Trump pare a fi faptul că OMS nu a susținut restricția sa de călătorie impusă pasagerilor care călătoreau din China spre Statele Unite, pe care a implementat-o la 31 ianuarie. Cu patru zile înainte de aceasta, OMS a emis o  recomandare împotriva „restricțiilor inutile de trafic internațional” .

În plus, președintele american a acuzat liderii OMS că au lăudat în general răspunsul Chinei la pandemie, în ciuda dovezilor și relatărilor multiple, din surse independente, că regimul de la Beijing a fost neglijent și a încercat să mușamalizeze inițial adevărul despre focarul de infecții cu COVID-19, iar în prezent desfășoară o campanie agresivă prin care încearcă să arunce responsabilitatea declanșării crizei pe umerii Statelor Unite.

Conform unei cronologii întocmite de  portalul Axios , primul pacient din China care a prezentat simptomele unei boli ciudate – Wei Guixian – a fost înregistrat la 10 decembrie 2019. După unele informații însă, guvernul chinez ar fi primit relatări despre primii pacienți din regiunea Hubei  încă din 17 noiembrie 2019 . Doctorii care au avertizat în legătură cu virusul au fost însă criticați de oficialii Partidului Comunist. Este binecunoscut, de altfel, cazul doctorului Li Wenliang, care a ridicat semne de întrebare cu privire la virus în decembrie și, ca urmare, a fost reținut de autoritățile chineze și obligat să semneze o mărturisire că a făcut „comentarii false” și a deranjat „ordinea socială.” Wenliang a murit din cauza COVID-19 în luna februarie a acestui an ( sursa ).

De asemenea, laudele oficialilor OMS, în special ale directorului general, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, la adresa Chinei au provocat iritare în Statele Unite, în special printre aliații lui Trump. Aceștia consideră că președintele american a fost acuzat pe nedrept – în special de democrați, de presa de stânga și de China – de felul în care a răspuns pandemiei de coronavirus, în timp ce regimul de la Beijing a fost lăudat fără justificare. „În loc să acționeze în interesul cel mai bun al sănătății noastre globale, OMS a servit drept mijloc de propagandă pentru guvernul chinez. Acțiunile OMS sunt inacceptabile,” a scris senatoarea republicană Martha McSally într-un  mesaj pe Twitter . Ea a spus că a susținut o înghețare a finanțării pentru organizația mondială.

Senatorul Ted Cruz, un republican care reprezintă statul Texas, a criticat, de asemenea, OMS pentru ceea ce el percepe ca fiind atitudinea sa prea servilă față de China.

La începutul acestei săptămâni, Trump a acuzat că OMS „a minimalizat foarte puternic amenințarea” legată de coronavirus. Aceasta pare să fi fost o referire la un mesaj tweet din 14 ianuarie în care OMS a declarat că „autoritățile chineze nu au găsit nicio dovadă clară a transmisiei de la om la om.”

Ghebreyesus a fost ales în fruntea OMS pentru un mandat de cinci ani în 2017, în parte datorită sprijinului din partea Chinei. În ultima perioadă, el a fost acuzat că a ascuns informații despre trei epidemii de holeră în Etiopia, că a sprijinit o organizație teroristă (TPLF) și și-a măsluit CV-ul pentru a pretinde că a avut rezultate pozitive ca ministru al sănătății în eforturile împotriva malariei și a HIV, potrivit  FoxNews . Ghebreyesus însuși a apărat activitatea OMS și a cerut încetarea „politizării” pandemiei de COVID-19, potrivit  BBC .

Apărătorii lui Tedros și, în general, a Organizației Mondiale a Sănătășii spun că acesta este făcut țap ispățitor de republicanii care vor să îi scape basma curată pe Trump și administrația sa pentru propriul lor răspuns la virus. Administrația Trump a fost criticată constant de democrați și media din Statele Unite pentru răspunsul la pandemia COVID-19 – inclusiv faptul că președintele a minimalizat inițial amenințarea reprezentată de virus și pentru că nu a folosit întreaga autoritate pentru a distribui materialele necesare.

Măsuri împotriva OMS

Comentariile critice ale președintelui american la adresa OMS au fost făcute în contextul în care mai multe instituții media din Statele Unite au relatat că Administrația Trump dezbate în prezent impunerea de măsuri punitive împotriva Organizației Mondiale a Sănătății, după cum arată și  Politico . Printre acestea, se numără:

  • tăierea completă fodurilor acordate OMS și unei organizații adiacente, Pan American Health Organization. O scrisoare elaborată în prezent de coinsilierii Casei Albe le va cere oficialilor din State Department, the U.S. Agency for International Development (USAID) și altor instituții să încerce să dirijeze banii spre organizații alternative.
  • reducerea parțială a finanțării. Este posibil ca SUA să decidă să suspende o parte din bani pentru anumite activități, continuând în același timp finanțarea altora. De asemenea, nu este exclus ca americanii să ia decizii de finanțare de la caz la caz dacă situația este urgentă și OMS este singura opțiune de a furniza serviciul respectiv. De altfel, Administrația de la Washington ar fi cerut deja USAID, Departamentului de Stat și altor agenții care trimit bani către OMS să obțină o autorizație la nivel superior înainte de a face acest lucru.
  • exercitarea de presiuni pentru înlocuirea din funcție a lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, care și-a pierdut complet credibilitatea în urma modului în care a gestionat criza coronavirusului și a felului în care  a promovat propaganda Chinei . Acest lucru depinde însă mult de sprijinul aliaților Americii, care se vor confrunta cu opoziția puternică a regimului de la Beijing. SUA ar putea însă condiționa continuarea finanțării OMS de plecarea etiopianului din fruntea organizației.
  • încercarea de reformare a organizației mondiale prin intermediul mecanismelor legale și politice existente. Printre cei care cer reformarea OMS se numără Andrew Bremberg, un ambasador al SUA cu sediul la Geneva care se ocupă de Organizația Națiunilor Unite și alte organizații internaționale. Bremberg are o experiență vastă în domeniul politicii de sănătate și a condus anterior așa-numitul Domestic Policy Council de la Casa Albă. Consilierii lui Trump vor să găsească modalități de modificare a reglementărilor internaționale în materie de sănătate pentru a încuraja liderii OMS să tragă la răspundere mai rapid țări precum China, care nu sunt transparente și nu oferă imediat informații despre crizele de sănătate interne. Există, de asemenea, dorința de a ușura modul prin care OMS să declarare „o urgență de sănătate publică de interes internațional.”
  • crearea unei organizații de sănătate alternativă, modelată după UNAIDS, un organism al Națiunilor Unite dedicat eradicării HIV / SIDA. Această instituție a fost înființată la mijlocul anilor 1990, pe fondul nemulțumirii globale a modului în care OMS a gestionat epidemia de SIDA. Criticii din Statele Unite afirmă că Organizației Mondiale a Sănătății îi lipsește independența și curajul în momente cruciale, așa cum este actuala pandemie. OMS a lăudat constant China și nu a criticat deloc regimul comunist pentru răspunsul său netransparent la focarul de infecție.

BBC: Politico, BBC, FoxNews, YouTube, Twitter, France24, Axios, WHO


populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

3 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani