Trump Jr. a fost informat în legătură cu un efort rus de a ajuta campania electorală a tatălui său (presă)

Trump Jr. a fost informat în legătură cu un efort rus de a ajuta campania electorală a tatălui său (presă)

Fiul cel mare al președintelui SUA, Donald Trump Jr, a fost informat printr-un e-mail în legătură cu existența unui efort din partea Moscovei de a-l ajuta pe tatăl său în campania electorală, susține cotidianul New York Times, preluat marți de DPA.

Respectivul e-mail i-a fost trimis lui Trump Jr. înainte de întâlnirea sa cu o avocată rusă pentru a obține informații compromițătoare despre rivala democrată a tatălui său, Hillary Clinton, și în el se menționează că materialul în cauză face parte dintr-un efort al Rusiei de a ajuta campania lui Donald Trump. Cel care a trimis e-mailul este jurnalistul Rob Goldstone, fost reporter la un tabloid britanic și care a contribuit la organizarea întâlnirii din iunie 2016, precizează ziarul, citând trei persoane informate.

Mesajul indică faptul că sursa informației este guvernul rus, deși nu există niciun indiciu că informațiile compromițătoare promise ar fi fost obținute prin piratarea de către Moscova a comunicațiilor Comitetului Național Democrat, menționează New York Times.

Trump Jr. a confirmat că întâlnirea sa cu avocata rusă, dezvăluită sâmbătă de ziarul american, a avut loc la Trump Tower din New York la puțin timp după ce tatăl său a obținut nominalizarea republicană pentru a candida la președinția SUA, dar a insistat că nu a fost nimic în neregulă în legătură cu întrevederea respectivă. "Evident, sunt prima persoană implicată într-o campanie care a acceptat o întâlnire pentru a se informa despre un adversar... nu a dus nicăieri, dar a trebuit să ascult", a transmis Donald Trump Jr luni pe Twitter.

Tot luni, Kremlinul a dezmințit că ar cunoaște-o pe avocata implicată, Natalia Veselnițkaia, iar Casa Albă a afirmat că Trump a aflat de întâlnire abia acum câteva zile.

"Nu știm cine este și firește că nu putem monitoriza întâlnirile tuturor avocaților ruși nici în Rusia, cu atât mai puțin în străinătate", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de TASS. În ce o privește, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Sarah Sanders a ținut să precizeze că întrevederea lui Trump Jr. cu Veselnițkaia a fost "foarte scurtă" și a fost singura.

New York Times a menționat că la întâlnirea din iunie 2016 au mai luat parte și Paul Manafort, care era consilier al campaniei prezidențiale, și ginerele lui Trump, Jared Kushner, fiind prima confirmare publică a faptului că unii membri ai campaniei Trump s-au arătat "dispuși să accepte ajutor rus". Sarah Sanders a insistat că în continuare Casa Albă își menține poziția în sensul că "nu a existat nicio interferență între campania lui Donald Trump și Rusia cu scopul de a influența alegerile".

Trump Jr. a mai explicat într-un comunicat că avocata rusă "a spus că deține informații că indivizi având conexiuni cu Rusia finanțează Comitetul Național Democrat și o susțin pe dna Clinton", dar "afirmațiile ei au fost vagi, ambigue și lipsite de sens". Ulterior, el a mai transmis pe Twitter că avocata a adus în cele din urmă în discuție problema adopțiilor de copii din Rusia, iar la rândul ei Veselnițkaia a afirmat, într-o declarație citată de New York Times, că nu a discutat cu Trump Jr. "nimic legat de campania prezidențială".

Senatoarea republicană Susan Collins, membră a Comisiei pentru informații a Senatului american, a declarat luni în fața presei că Trump Jr. și alte persoane care au luat parte la întâlnirea din iunie 2016 trebuie să fie audiați de această comisie, care investighează în legătură cu interferența rusă în campania electorală din 2016. Fiul lui Trump a anunțat — tot pe Twitter — că este pregătit să pună la dispoziția Comisiei tot ce știe, dar și-a angajat și un avocat pentru a-l reprezenta în anchetele legate de Rusia. Potrivit Reuters, este vorba de avocatul newyorkez Alan Futerfas, specializat în drept penal și între ai cărui clienți s-au numărat cunoscuți lideri ai crimei organizate, hackeri și delincvenți din sfera economică.

În cariera sa de peste 25 de ani, Futerfas a câștigat, între altele, în 1997 un proces pentru capul mafiot Anthony Russo, după ce a devenit cunoscut faptul că un agent al FBI s-ar fi aflat la originea unei scurgeri de informații care a contribuit la declanșarea unui război între clanuri. La începutul anilor 2000, a avut contacte cu Moscova reprezentând-o pe Christine Berry, o consilieră a fostului director al companiei de securitate Tyco International Dennis Kozlowski, acuzat de fraudă. Între clienții săi s-a mai numărat și Nikita Kuzmin, cetățean rus care a acceptat anul trecut să plătească 6,9 milioane de dolari, după ce a fost acuzat de crearea unui malware care expunea conturile bancare ale utilizatorilor la atacuri informatice.

În vara lui 1985, pe când studia dreptul, Futerfas a lucrat pentru avocatul Jay Goldberg, care ulterior l-a asistat pe Donald Trump la divorț. Alan Futerfas a afirmat însă că nu a ajuns la Trump Jr prin intermediul lui Goldberg.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...