Trump ''nu a exclus nimic'' cu privire la China (Casa Albă)

Trump ''nu a exclus nimic'' cu privire la China (Casa Albă)

Preşedintele SUA, Donald Trump, nu a exclus ''nimic'' în ceea ce priveşte China, a indicat joi Casa Albă, refuzând să confirme dacă a fost luată în considerare o posibilă interdicţie pe teritoriul american a membrilor Partidului Comunist Chinez, relatează AFP.

"Nu a fost exclus nimic privind China", a declarat Kayleigh McEnany, purtător de cuvânt al executivului american, într-un climat de tensiuni sino-americane intense legate în special de viitorul fostei colonii britanice Hong Kong.

Potrivit cotidianului New York Times, una dintre pistele studiate de Casa Albă este interzicerea accesului membrilor Partidului Comunist Chinez şi al familiilor acestora pe teritoriul american.

Cotidianul citat precizează însă că această măsură, care nu este încă finalizată şi ar putea fi respinsă în cele din urmă de Donald Trump, s-ar putea confrunta cu obstacole semnificative, în special constrângeri de ordin practic, subliniind că Partidul Comunist Chinez are 92 de milioane de membri.

La rândul său, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo s-a limitat să sublinieze că sunt analizate ''numeroase idei''.

Întrebată despre această posibilitate, Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, a calificat ideea drept ''patetică''.

"Sperăm că Statele Unite nu vor face nimic care să încalce regulile de bază care guvernează relaţiile internaţionale", a adăugat ea.

În răspuns la o lege privind securitate naţională impusă de Beijing, Donald Trump a anunţat marţi încetarea regimului economic preferenţial acordat Hong Kong-ului, centru financiar internaţional.

"Hong Kong va fi tratat ca şi China: niciun privilegiu special, niciun tratament economic special", a spus el.

Preşedintele american a promulgat şi o lege care prevede sancţiuni împotriva oficialilor chinezi care aplică noile norme de securitate în Hong Kong pentru a suprima disidenţa. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ministrul Energiei, despre noul ordin ANRE: Omul nu se mai înghesuie la ghișeu, îi vine acasă factura pe ianua…

2 Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 d…

3 Un agent de la Penitenciarul Rahova, prins în flagrant de DNA când lua 10.000 de euro mită. În schimb, trebuia…

4 Activistul de mediu Daniel Bodnar a suferit un grav accident rutier. Medicii spun că nu-şi poate simţi picioar…

5 Ultimul moștenitor al tronului Imperiului Otoman a murit la 90 de ani