Trump și Clinton s-au confruntat într-o dezbatere tensionată

Trump și Clinton s-au confruntat într-o dezbatere tensionată

Schimburile verbale violente și ambianța electrizantă au caracterizat prima dezbatere prezidențială între Hillary Clinton și Donald Trump, care a avut loc luni într-o atmosferă tensionată, plasându-l pe candidatul republican adesea în defensivă cu șase săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale americane, relatează AFP.

Timp de 90 de minute, cei doi rivali s-au confruntat cu privire la viitorul SUA, economie, securitate, politică externă și alte subiecte, precum fișa de impozite a lui Donald Trump și e-mailurile lui Hillary Clinton.

"Donald, trăiți într-o lume aparte", l-a apostrofat fosta Prima Doamnă, fostă senatoare și ex-secretar de stat, care aspiră să devină prima femeie președinte a SUA. Ea a evocat cu regularitate "faptele" în fața unui rival pregătit, potrivit ei, să spună "lucruri nebunești" pentru a fi ales.

"Pierdem locuri bune de muncă, oamenii se duc în Mexic, în multe alte țări. Voi face să revină locurile noastre de muncă, Dumnevoastră nu puteți să o faceți", a lansat candidatul republican, mai atent ca de obicei asupra formei și care nu a utilizat niciodată cuvinte grele la adresa rivalei sale democrate.

Primele comentarii și primele sondaje dădeau avantaj lui Hillary Clinton. Canalul CNN a intervievat 521 de alegători potențiali, care au considerat 62% față de 27% că Hillary Clinton a câștigat dezbaterea.

Singuri pe scenă, în spatele unui pupitru în fața moderatorului, jurnalistul Lester Holt, Hillary Clinton și-a evocat programul, avansând propuneri concrete și subliniind progresele realizate în ultimii opt ani.

Donald Trump, foarte critic față de administrația Obama, și-a întrerupt regulat rivala, pe care a descris-o ca pe un "politician tipic. Discursuri nu acțiune". "Ați făcut asta timp de 30 de ani, pentru ce începeți să vă gândiți la aceste soluții acum?"

Dar el a fost adesea în defensivă, Hillary Clinton mai precisă, cunoscându-și mult mai bine dosarele. Și la sfârșitul dezbaterii, care a durat 90 de minute, atacurile au devenit mai personale. "Ea nu are energie. Pentru a fi președinte al acestei țări, aveți nevoie de o energie fenomenală", a declarat Donald Trump.

"Când va călători în 112 țări și va negocia un acord de pace, o încetare a focului, eliberarea disidenților sau chiar când va petrece 11 ore pentru a depune mărturie în fața unei comisii a Congresului, atunci va putea să îmi vorbească despre energie", a răspuns Hillary Clinton.

Magnatul imobiliar a acuzat-o cu privire la utilizarea mesageriei sale private în timp ce conducea diplomația americană. "Este mai mult decât o eroare, această țară crede că este o rușine", a lansat el. În replică, dna Clinton a insistat asupra refuzului repetat al candidatului republican de a-și publica declarația de impozitare. "El ascunde ceva. Poate că nu este pe atât de bogat pe cât o spune", a spus candidata democrată, amintind că toți candidații la Casa Albă de 40 de ani și-au difuzat declarațiile de plată a impozitelor.

Hillary Clinton, care a participat deja la peste 30 de dezbateri politice din 2000 până în prezent, a căutat să impună o statură mai prezidențială în partea dezbaterii consacrată politicii externe și securității, căutând în special să-i asigure pe aliații SUA.

"Niciunul dintre candidați nu a comis vreo eroare gravă. Trump a ratat mai multe oportunități decât Clinton. Ea a părut prezidențială, ceea ce nu este o surpriză", a declarat Timothy Hagle, profesor de științe politice la Universitatea Iowa.

Potrivit unui sondaj CNN, 62% dintre cei 521 de alegători intervievați au estimat că Hillary Clinton a câștigat dezbaterea și doar 27% i-au fost favorabili lui Donald Trump.

Alte două dezbateri prezidențiale sunt prevăzute în 9 și 19 octombrie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dizarmonic. Fals. Crud. Inadaptat / Un psiholog calcă pe cutume și-l „diagnostichează” pe Iohannis

2 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

3 Ea e madam Ciolacu. Poate cea mai de succes covrigăreasă din Buzău...

4 Așa o fi?

5 Jocuri de putere între taberele marionetelor din PSD