Trump/taxe/oţel şi aluminiu: Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, îşi exprimă "dezacordul"

Trump/taxe/oţel şi aluminiu: Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, îşi exprimă "dezacordul"

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, a denunţat public, joi, decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a impune taxe pe importurile de oţel şi de aluminiu , transmite AFP.

"Sunt în dezacord cu această decizie şi mă tem de consecinţe neprevăzute", a declarat Paul Ryan într-un comunicat, salutând în acelaşi timp exceptările acordate Canadei şi Mexicului.

Aceste taxe, de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, vor intra în vigoare în 15 zile.

Canada, primul partener comercial şi primul furnizor de oţel al Statelor Unite, va fi totuşi exceptată "pentru moment", la fel ca şi Mexicul. O decizie pe termen mediu privind cele două ţări vecine SUA va depinde în special de rezultatul negocierilor în curs asupra Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA).

Preşedintele american, Donald Trump, a indicat joi că are "sentimentul" că va exista un acord cu Canada şi Mexicul pe NAFTA.

Liderul SUA a impus taxe pe importurile de oţel şi de aluminiu, ignorând avertismentele repetate ale mai multor aliaţi, în frunte cu Uniunea Europeană, asupra riscurilor unui război comercial cu consecinţe imprevizibile, notează AFP.

Decizia de joi a fost anunţată în aceeaşi zi în care 11 state au resuscitat, în Chile, Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), considerat terminat în urmă cu un an odată cu retragerea Statelor Unite. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia