Trupele americane s-ar putea retrage în totalitate din Afganistan în următorii 3-5 ani (presă)

Trupele americane s-ar putea retrage în totalitate din Afganistan în următorii 3-5 ani, dezvăluie cotidianul The New York Times, în timp ce negocierile de pace între SUA şi talibani continuă la Doha, informează vineri AFP.

"Toate forţele americane s-ar putea retrage din Afganistan în următorii 3-5 ani, în cadrul unui nou plan al Pentagonului propus în timpul negocierilor de pace, plan ce ar putea duce la o împărţire a puterii între guvernul de la Kabul şi talibani", a notat cotidianul american în ediţia sa de joi.

Acest plan va permite reducerea la jumătate a efectivelor americane în timpul următoarelor luni şi redesfăşurarea acestora pentru operaţiuni de contraterorism, explică publicaţia.

Circa 14.000 de soldaţi americani formează şi sprijină în prezent armata afgană, prin oferirea de sprijin aerian, şi supervizează operaţiunile de contraterorism.

Alte câteva mii de soldaţi din state membre ale NATO şi ţări partenere participă de asemenea la această misiune de formare, sub egida Alianţei Nord-Atlantice.

Talibanii au infirmat articolul din New York Times, susţinând că nu au fost niciodată puşi la curent cu un atare plan de retragere american.

Publicarea acestor detalii intervine în timp ce SUA şi mişcarea insurgentă şi-au suspendat temporar, joi, negocierile de pace pentru "consultări interne". Negocierile, care au debutat luni, ar urma să fie reluate sâmbătă în Qatar.

"Nicio discuţie nu a fost angajată (...) referitor la un guvern interimar sau alegeri", iar SUA "nu au propus nimic" în privinţa prezenţei lor în Afganistan "pentru patru sau cinci ani suplimentari", au răspuns talibanii vineri, într-un comunicat. "Actualele negocieri se referă doar la retragerea forţelor străine şi la natura acestei retrageri, precum şi la asigurările privind viitorul Afganistanului", adaugă comunicatul.

Societatea civilă afgană, în special apărătorii drepturilor femeilor, atenţionează că o retrage rapidă a forţelor militare ale coaliţiei internaţionale sau un acord încheiat în grabă cu talibanii ar putea deschide calea spre o revenire la un regim represiv sau la un război civil şi mai sângeros.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

3 HARTA clanurilor interlope din București. Cine controlează lumea subterană şi cum sunt împărţite teritoriile

4 Categoria „valori” / Povestea neromanțată a infractorilor din clanul Duduianu: Șantaj, trafic de persoane și dro…

5 BREAKING DSP București intră sub conducere militară: Va fi coordonată de colonelul medic Ionel Paul Oprea, car…