Trupele ruse din Herson își consolidează punctele de trecere peste râul Nipru. Rușii au început retragerea din regiune

Trupele ruse din Herson își consolidează punctele de trecere peste râul Nipru. Rușii au început retragerea din regiune

Forțele ruse continuă să consolideze punctele de trecere peste râul Nipru și a finalizat construcția unui pod de pontoane de-a lungul podului avariat Antonovski din Herson, în sudul Ucrainei, se arată în evaluarea din 22 octombrie a Ministerului britanic al Apărării.

Podul Antonovski din regiunea Herson a fost distrus de ucraineni FOTO Wikipedia

Pe de altă parte, în ultima analiză a situației de pe câmpul de luptă efectuată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) se arată că armata rusă a început retragerea din regiunea Herson. Forțele lui Putin vor continua, cel mai probabil, să se retragă în ordine în următoarele săptămâni și ar putea avea dificultăți în condițiile în care trupele ucrainene ar decide să atace.

Potrivit raportului Ministerului britanic al Apărării, „cu toate că utilizarea podurilor grele din pontoane a fost aproape sigur inclusă în planificarea din epoca sovietică pentru operațiunile din Europa, este probabil pentru prima oară când armata rusă a avut nevoie să utilizeze acest tip de pod de zeci de ani.

Utilizarea barjelor civile a oferit probabil Rusiei „beneficii materiale și logistice suplimentare” după ce armata a pierdut cantități semnificative de echipamente militare și personal de inginerie pe parcursul războiului cu Ucraina”.

Kremlinul a trimis până la 2.000 de recruți în regiunea Herson - una dintre cele patru regiuni anexate ilegal de Moscova unde recent Putin a decretat legea marțială - pentru a reface trupele și a întări unitățile de pe linia frontului, potrivit Statului Major al armatei ucrainene, relatează The Guardian.

Oficialii instalați de Kremlin în regiunea Herson au susținut că bombardamentele ucrainene asupra unei treceri de pontoane peste râul Nipru au ucis doi jurnaliști care lucrau pentru un post de televiziune local, înființat sub ocupație. Cel puțin alte două persoane ar fi fost ucise, iar 10 membri ai echipei de emisie și rude ale acestora au fost rănite, a anunțat agenția rusă de știri Tass.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului operațional din sudul Ucrainei, a confirmat că armata ucraineană a lovit într-adevăr podul Antonivski din apropierea punctului de trecere însă s-a întâmplat în cursul interdicției de circulație pe timp de noapte pe care oficialii instalați de Rusia au instituit-o pentru a evita victimele civile.

„Noi nu atacăm civili și așezări”, a declarat Humeniuk pentru televiziunea ucraineană.

Armata rusă pregătește retragerea din Herson

„Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat la 21 octombrie că forțele rusești transferă <<destul de activ>> muniții, echipamente militare și unele unități nespecificate de pe malul vestic al râului Nipru pe malul estic cu ajutorul feriboturilor.

De asemenea, forțele ruse au desfășurat 2.000 de soldați recent mobilizați pentru a menține linia frontului și continuă să bombardeze pozițiile ucrainene, probabil în încercarea de a-și acoperi retragerea.

Oficialii militari ucraineni au raportat că administrația de ocupație rusă pregătește evacuarea specialiștilor ruși, a colaboratorilor ucraineni și a sistemului bancar din Herson. Administrația de ocupație din orașul Berislav și facilitățile umanitare din orașul Herson ar fi încetat, de asemenea, operațiunile”, scriu experții ISW în evaluarea din 21 octombrie.

Rușii ar intenționa să inunde Herson

Rusia pregătește un dezastru de proporții în sudul Ucrainei, după ce a minat un baraj important din regiunea Herson, a acuzat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și facilitățile de la hidrocentrala Kahovka. Este una dintre centralele mari. Barajul hidrocentralei ține aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă.

Dacă teroriștii ruși aruncă în aer barajul, peste 80 de localități, inclusiv Herson, se vor afla în calea inundațiilor. Sute, sute de mii de oameni vor fi afectați. Sursele de apă ale unei mari părți din sudul Ucrainei pot fi distruse. Acest atac terorist rusesc ar putea lăsa centrala nucleară Zaporojie fără apă de răcire - apa pentru centrala nucleară este luată din barajul Kahovka”, a declarat Zelenski

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”