Trupele turce au tras asupra unui post al forţelor siriene din nord-vestul provinciei Hasakah

Trupele turce au tras asupra unui post al forţelor siriene din nord-vestul provinciei Hasakah

Artileria armatei turce a deschis focul sâmbătă asupra satului Umm-Keif din nord-vestul provinciei siriene Hasakah. Potrivit postului de televiziune Rudaw, un punct de control militar sirian staţionat acolo a fost atacat. Date despre victimele din rândurile forţelor guvernamentale nu au fost încă primite.

Umm Kaif este situat în vecinătatea oraşului Tell Tamer (630 km de Damasc) pe autostrada strategică M4, care leagă regiunile de vest şi de est ale Siriei. Trupele turce trag în zonă din poziţii de la graniţă, din zona Ras al-Ain, unde se află un avanpost al forţelor de opoziţie siriene susţinute de Ankara.

Pe 19 iulie, o dronă turcă a atacat un punct de control al forţelor guvernamentale din oraşul Tell Rifaat (la 38 km de Alep). Potrivit postului, doi militari, inclusiv un ofiţer, au fost răniţi. Anterior, la Manbij (70 km de Alep), 7 soldaţi ai armatei siriene au fost răniţi în urma unui atac cu rachete turceşti.

Comandamentul „Forţelor Siriei Democratice” (SDS) kurde a anunţat pe 18 iulie o mobilizare generală în teritoriile aflate sub controlul său în legătură cu ameninţarea cu invazia trupelor turceşti. Anterior, Damascul, la cererea kurzilor, a trimis întăriri militare şi vehicule blindate în regiunile din nord.

Pe 2 iulie, preşedintele sirian Bashar al-Assad a acuzat conducerea turcă că încearcă „sub un pretext exagerat să justifice iminenta invazie a teritoriului sirian”. Potrivit acestuia, „acţiunile Ankarei reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi a Cartei ONU, precum şi a principiilor bunei vecinătăţi”.

La rândul său, preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că forţele armate turce intenţionează să desfăşoare o nouă operaţiune transfrontalieră în nordul Siriei şi să includă teritoriul de pe malul de vest şi de est al fluviului Eufrat, acum controlat de SDF, în zonă de securitate creată de Ankara în 2019.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale