Trupele ucrainene își mențin capul de pod din regiunea Herson: lupte crâncene la Avdiivka și Bahmut

Trupele ucrainene își mențin capul de pod din regiunea Herson: lupte crâncene la Avdiivka și Bahmut

Armata ucraineană continuă să-și mențină capul de pod stabilit pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson (sud), dar a fost nevoită să-și retragă parțial unele unități din orașul Avdiivka, în regiunea Donețk (est).

Avdiivka FOTO Profimedia

Garnizoana ucraineană din acest oraş industrial vizat de o bătălie pe tiparul celei de la Bahmut mai poate fi acum aprovizionată doar printr-un coridor îngust de circa şapte kilometri, precizează ISW.

Potrivit șeful administraţiei militare ucrainene din zonă, Vitali Barabaş, în urma înrăutăţirii condiţiilor meteo, trupele ruse au diminuat operaţiunile aviaţiei de atac, dar au intensificat în schimb folosirea dronelor în luptele de la Avdiivka.

Simultan, împrejurimile oraşului Bahmut, ocupat de trupele ruse în mai anul acesta, este din nou teatrul unor lupte crâncene, relatează Agerpres , citând agențiile internaționale de presă.

Ruşii contraatacă în grupuri mici, pe flancul sudic, sub acoperirea bombardamentelor constante de artilerie şi aviaţie, afirmă un ofiţer ucrainean al unei brigăzi de artilerie care acţionează acolo.

Rușii „pierd oameni, dar încearcă să înainteze. Pentru ei sunt importante înălţimile de la Andriivka şi Klişhivka, pentru că acestea le-ar permite să controleze direct calea ferată şi o parte din oraşul Bahmut”, explică acest ofițer.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Kovaliov, a dat asigurări că trupele Kievului rezistă atacurilor ruseşti la Robotîne, un sat din regiunea Zaporojie eliberat în cadrul contraofensivei.

Mai la sud, în regiunea Herson, trupele ruse „se concentrează pe defensivă”, dar încearcă în continuare să îndepărteze armata ucraineană de pe poziţiile pe care aceasta le-a ocupat pe malul stâng al fluviului Nipru, afirmă acelaşi purtător de cuvânt.

Aflată în pragul iernii, Ucraina le cere aliaţilor săi mai mult sprijin în războiul cu Rusia, în special prin furnizarea de sisteme antiaeriene.

Faţă de anul trecut, „suntem mai bine pregătiţi (...) pentru că partenerii noştri au recunoscut de asemenea că sistemele de apărare antiaeriană oferă cea mai bună protecţie împotriva atacurilor ruse cu drone şi rachete”, a remarcat ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev.

„Suntem mai bine echipaţi astăzi, dar este asta suficient? Din păcare, nu”, a adăugat ambasadorul ucrainean, care a insistat că ţara sa are nevoie de ajutor militar suplimentar, deoarece Rusia va ataca iarna aceasta din nou infrastructura critică, în special centralele electrice şi sistemele de distribuţie a energiei electrice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”