Trupul neînsuflețit al pictorului Salvador Dali, exhumat joi seară, la 28 de ani după moartea artistului

Trupul neînsuflețit al pictorului Salvador Dali, exhumat joi seară, la 28 de ani după moartea artistului

Trupul neînsuflețit al pictorului spaniol Salvador Dali a fost exhumat joi seară, la 28 de ani după moartea artistului, în urma unei hotărâri judecătorești pronunțate într-un proces de paternitate, ce a fost demarat de o ghicitoare în cărți de tarot care afirmă că este fiica unică a artistului, informează AFP.

"Prelevări de eșantioane biologice din rămășițele pământești ale lui Salvador Dali au fost realizate, a precizat Curtea de Apel din Catalonia într-un comunicat de presă publicat în jurul orei 21:50 GMT (00:50 ora României, n.r.).

Cu două ore și jumătate mai devreme, mormântul artistului a fost deschis, iar medicii legiști au început să preleveze probe biologice.

La sfârșitul lunii iunie, justiția spaniolă a ordonat exhumarea celebrului pictor, ultramediatizat și provocator, decedat la vârsta de 84 de ani, la cererea lui Pilar Abel, o ghicitoare în cărți de tarot, în vârstă de 61 de ani.

Clarvăzătoarea afirmă că mama ei, care era slujnică, l-a cunoscut pe Dali în casa unor prieteni pe care pictorul îi avea în Cadaques.

Din scurta lor relație s-ar fi născut Pilar, care a fost înștiințată de familia ei încă din copilărie în legătură cu acest "secret" și care dorește să afle cu certitudine dacă este într-adevăr fiica biologică a renumitului artist.

Operațiunea s-a desfășurat departe de privirile curioșilor, în Teatrul-Muzeu Dali din Figueras, unde a fost înhumat pictorul, la o distanță de aproximativ 140 de kilometri nord față de Barcelona.

Pentru a împiedica realizarea de fotografii, autoritățile au amplasat baraje în jurul criptei, iar jurnaliștii au fost ținuți la distanță.

"E destul de impresionant, sincer, e emoționant, cel puțin pentru mine. Mă gândesc la funeralii, la înmormântare, chiar dacă au trecut 28 de ani", a declarat în fața jurnaliștilor primarul din Figueras, Marta Felip, care a asistat la exhumare.

Ea a precizat că starea rămășițelor pământești ale pictorului era "bună", la fel și cea a sicriului acestuia, fără să ofere însă alte detalii.

La începutul serii, locuitorii din acest sat spaniol s-au reunit în număr mare în mica piață din fața muzeului, privind cu multă curiozitate sosirea experților judiciari, avocați și altor autorități care au venit la fața locului pentru a asista la exhumarea pictorului, potrivit unui jurnalist de la APFTV.

Fiecare are o părere, pro sau contra, față de această operațiune.

"Trăiesc această zi cu emoție, îmi amintește de ziua morții sale (...) astăzi Dali este încântat, este o zi pe măsura persoanei sale", a declarat pentru AFP Marir Lorca, care era primarul acelei localități atunci când a murit Salvador Dali.

Primarul a precizat că prelevările de ADN au fost realizate din "dinți și un os", așa cum a cerut judecătoarea care s-a ocupat de acest proces.

Cadavrul îmbălsămat al lui Dali se afla într-un sicriu plasat sub o dală de piatră cu greutatea de peste o tonă și care a trebuit să fie ridicată cu o macara.

Pilar Abel

Eșantioanele prelevate vor fi transmise la Institutul de toxicologie din Madrid, pentru a fi comparate cu probele ADN prelevate de la Pilar Abel, o femeie brunetă cu ochi negri.

Fundația Salvador Dali, care administrează muzeul, a cerut ca eșantioanele să fie restituite după finalizarea expertizei.

Răspunsul la această enigmă va avea nevoie de câteva săptămâni înainte de a fi relevat, iar probele vor fi prezentate în cadrul unui proces programat pe 18 septembrie, a precizat Enrique Blanquez, avocatul reclamantei.

Detalii despre operațiunea de exhumare vor fi dezvăluite vineri dimineață de Fundația Salvador Dali într-o conferință de presă.

"Vreau doar să știu adevărul, asta e tot", a declarat, miercuri, Pilar Abel, care s-a născut și a crescut în Figueras, la fel ca Dali.

Dacă paternitatea va fi dovedită, Pilar Abel va putea să demareze proceduri judiciare pentru a revendica partea ei de moștenire — potrivit avocatului ei, 25% din averea artistului. În momentul morții sale, Dali avea în posesia lui câteva sute de opere de artă, dintre care 250 semnate de el, dar și câteva proprietăți în Catalonia.

Avocatul din epocă al pictorului estimase că valoarea bunurilor deținute de artist era de 136 de milioane de dolari.

Salvador Dali a fost căsătorit cu Gala, fosta soție a poetului francez Paul Eluard, în perioada 1934-1982. Cuplul nu a avut copii.

Salvador Dali, un celebru artist suprarealist, a murit pe 24 ianuarie 1989 într-un spital din Figueres din Catalonia, la vârsta de 84 de ani, după o viață intensă și trepidantă, alimentată de creațiile sale artistice și de numeroase extravaganțe. Extrem de bogat, dar cuprins de disperare, artistul și-a petrecut ultimii șapte ani din viață trăind izolat în castelul său din Pubol, aflat la câțiva kilometri de Girona, înconjurat de surori medicale și secretare. A fost înmormântat în orașul lui natal, Figueres.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

3 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

4 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

5 De citit!