Tudorel Toader: Candidații la INM vor trebui să aibă 30 de ani și cinci ani experiență juridică

Tudorel Toader: Candidații la INM vor trebui să aibă 30 de ani și cinci ani experiență juridică

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat miercuri că în proiectul de modificare a Legilor justiției se prevede ca persoanele care doresc să se înscrie la admiterea în Institutul Național al Magistraturii să aibă vârsta minimă de 30 de ani și o experiență în profesiile juridice de cel puțin cinci ani.

"Trebuie să mă poziționez între tinerii care aspiră la statutul de magistrat, exigențele statului de drept, cu experiența fostului judecător constituțional și cetățeanul care trebuie să fie egal în fața legii, să aibă parte de o justiție dreaptă, unitară și să aibă parte de un judecător cu experiență de viață, cu maturitate, cu știință de carte, cu capacitatea de a înțelege semnificația, impactul deciziei pe care o va da. Prin urmare, propunem ca la INM candidații să aibă vârsta minimă de 30 de ani și o experiență în profesiile juridice de cel puțin cinci ani. Cu alte cuvinte, termină Facultatea de Drept, face masterat sau nu face masterat, face doctorat sau nu face doctorat, avem foarte multe profesii juridice, țara nu are nevoie numai de procurori, repet avem 7.000 de procurori și judecători, țara are nevoie de consilieri juridici, de mediatori, de executori judecătorești, de notari, de avocat, de secretari de consilii de primării, care trebuie să aibă pregătire juridică sau în administrație, juriști sunt în ministere, juriști sunt peste tot. Dobândești acea experiență profesională timp de cel puțin cinci ani într-o activitate, profesie juridică reglementată de lege, ai 30 de ani în care dobândești, pe lângă experiența profesională, maturitatea, experiența de viață, după care statul să îți pună în mână decizia care schimbă soarta unui om, destinul unui om", a explicat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției.

El a adăugat că această măsură o anulează pe cea existentă, care permite celor cu cinci ani vechime să dea concurs și să intre direct judecător sau procuror necontând vârsta.

"Aici, judecătorul, la 24 de ani, are în mână ciocanul, are în mână puterea de a decide în legătură cu soarta unui om. De aceea formulăm această propunere. Propunerea de mai sus o anulează practic pe cea care o permite legislația de astăzi — ca la 5 ani vechime să dea concurs să intre direct judecător sau procuror necontând vârsta. Atunci, dacă ai 5 ani vechime la condiții de admitere la INM, nu poți să intri cu 5 ani vechime direct magistrat, că ar însemna că se răstoarnă principiul — 'cine poate mai multe, poate și mai puțin'—, dar aici ar fi 'cine poate mai puțin, ar putea și mai mult", a arătat ministrul Justiției.

Potrivit lui Tudorel Toader, în proiect se prevede și faptul ca anunțul pentru concursul la INM să fie făcut cu șase luni înainte.

"O chestiune tehnică — astăzi concursul la INM se anunță cu 60 de zile înainte. Noi propunem cu șase luni, ca să nu îi iei chiar așa prin surprindere. Sigur că cei care doresc să dea la INM sunt într-o pregătire continuă și o așteptare continuă, dar reglementarea trebuie să fie și previzibilă. El să știe, în august, în septembrie, în aprilie, dau concurs și mă pregătesc. Nu îl prinzi într-un termen scurt, cu 60 de zile înainte. E o propunere tehnică, chiar și în beneficiul celor care organizează concursul și al celor care candidează la concurs", a spus Toader.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”