Tudose critică recomandările UE: Când ziceam că regula iernii va fi „scapă cine poate”, eram neamț fără să știu

Tudose critică recomandările UE: Când ziceam că regula iernii va fi „scapă cine poate”, eram neamț fără să știu

Fostul premier Mihai Tudose a transmis o serie de critici la adresa Comisiei Europene, privind îndemul la solidaritate europeană. Demnitarul a subliniat că ministrul german de Finanțe a respins o măsură economică.

Mihai Tudose critică îndemnul la solidaritate europeană FOTO Arhivă

„O să murim optimiști! Vestea bună e că nu scăpăm de speranță. Are grijă Comisia Europeană să ne-o agațe în piept. Vestea proastă e că vom muri un pic. De frig, dacă nu de foame ori de bombe nucleare”, a scris fostul premier pe Facebook , amintind de declarațiile comisarului european pentru managementul crizelor.

Comisia Europeană e pregătită pentru ce-i mai rău, în ceea ce el admite că se anunță a fi o iarnă de criză. De exemplu, zice comisarul sloven, sunt posibile întreruperi de curent electric, pe scară mai mică sau care să afecteze mai multe state membre. Nu-i nimic, va trimite Comisia generatoare electrice, ne asigură dl Lenarcic. Nu ne spune, însă, cu ce vor funcționa aceste generatoare și cam câte gospodării vor avea lumină de la ele”, a mai spus Tudose.

Tudose, ironic la adresa Germaniei: Deci, când ziceam că regula va fi „scapă cine poate” eram neamț

Fostul premier atrage atenția asupra îndemnului la solidaritate lansat de Comisia Europeană, subliniind însă că apelul a doi comisari europeni din punct de vedere economic, ca țările Uniunii să-și coordoneze măsurile de salvare, ca să evite subminarea pieței unice, a fost respins „prompt” de ministrul de Finanțe din Germania.

„Germanii sunt mai îngrijorați de aprovizionarea cu gaz decât de preț, dar pentru celelalte 26 de țări nu este așa”, mai arată că „observa corect ministrul italian al Energiei”. „Deci când ziceam, mai deunăzi, că regula iernii va fi, din păcate, ”scapă cine poate” eram neamț, fără să o știu. Și fără ca alții, grăbiți să mă arate cu degetul, să știe în ce ape ne învârtim, dincolo de poveștile frumoase cu europeni generoși și solidari”, a mai spus Tudose.

În mesajul Transmis, Mihai Tudose a criticat și liderii statelor membre UE și pe miniștrii Energiei.

Liderii statelor UE, care se întâlnesc la Praga zilele următoare. În ei e nădejdea. Am văzut draftul de concluzii ale Summit-ului. Textul mustește de determinare. Suntem salvați! Mai ales când Consiliul European ”invită Comisia să lucreze, de urgență, la următoarele măsuri, în vederea elaborării unei foi de parcurs pentru lunile următoare:

- accelerarea negocierilor cu partenerii noștri pentru a căuta parteneriate reciproc avantajoase, care să ducă la securitatea aprovizionării și la prețuri mai mici de import pentru Uniunea Europeană, în special prin intermediul Platformei Energetice a UE;

- propunerea de soluții viabile pentru reducerea prețurilor, prin plafonarea prețurilor la gaze;

- dezvoltarea unui punct de referință reprezentativ pentru gazul natural lichefiat, care să reflecte mai exact condițiile pieței;

- accelerarea lucrărilor pentru a asigura buna funcționare a piețelor financiare și pentru a limita excesiva volatilitate a prețurilor”, arată premieril.

Fostul premier continuat: „Acum înțelegem de ce se tot întâlnesc miniștrii Energiei, o dată la câteva săptămâni, și degeaba. Păi n-au băieții foaie de parcurs! Lasă că la primăvară vom avea foaia de parcurs care ne va spune ce trebuia să facem anul ăsta ca să nu murim la iarnă. Scapă cine poate, ferice de el, că ăla va citi foaia de parcurs”, a conchis fostul premier.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”