Tudose, în scandalul diplomatic cu Ungaria: Nu consider foarte fericită poziția MAE român

Tudose, în scandalul diplomatic cu Ungaria: Nu consider foarte fericită poziția MAE român

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, la Digi 24, că poziția MAE privind scandalul diplomatic cu Ungaria nu a fost "foarte fericită", menționând că a avut un răspuns prea dur la comunicatul Ministerului ungar de Externe.

 "Am citit mesajul Ungariei într-o altă cheie. Mesajul este venit de la un secretar de stat, fără a minimaliza funcția, un mesaj de așa importanță referitoare la poziția unui stat față de un stat vecin și aliat în UE și NATO nu vine de la un secretar de stat. Aia a fost o chestie care eu cred că mai degrabă a fost o neînțelegere și o exacerbare. Nu consider foarte fericită poziția MAE român, care s-a materializat tot printr-un secretar de stat. O exacerbare a unei situație care nu duce la nimic bun", a spus premierul.

El a spus că este "o exacerbare a unei situații care s-a încurcat birocratic undeva". "Subiectul nu-și are locul sau cineva încearcă să tot bage bățul prin gard să asmută pe cineva împotriva altcuiva", a adăugat Tudose.

Întrebat ce reproșează Ministerului Afacerilor Externe în scandalul cu MAE ungar, Tudose a spus: "a răspuns prea repede sau prea dur la un comunicat al Ministerului de externe ungar. Înțeleg că domniile lor reprezintă esența diplomației, a fost o reacție gen Ministerul Sportului, mai pe la box, așa: Dai tu, dau și eu".

Potrivit lui Tudose, va urma o calmare a situației. "Nu cred că Ungaria va vota împotriva noastră", a mai spus Tudose, referitor la OECD.

Autoritățile ungare au anunțat miercuri că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul român al Afacerilor Externe precizând că reacția statului vecin "contravine mesajelor de deschidere recente".

"În ceea ce privește conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală și contraproductivă", arată MAE într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenția de a susține candidatura țării noastre.

În același timp, subliniază MAE, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală.

"Autoritățile române apreciază că această reacție a părții ungare contravine mesajelor de deschidere și cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale și își exprimă speranța în dezvoltarea relațiilor dintre cele două state în spiritul unei relații de parteneriat strategic real și pe baza respectului reciproc", punctează Ministerul de Externe.

Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus într-o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu "un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România".

De asemenea, guvernul ungar și-a suspendat sprijinul față de aspirațiile României de a se alătura unor organizații internaționale, cum ar fi OCDE, a adăugat secretarul de stat maghiar.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Gâdea a plecat subit din emisiune, luni seară, spunând că îi este rău / O fi intrat și la Antena 3?

2 Adevărul despre pensiile speciale: Boc le-a eliminat, Ponta și Dragnea le-au reînființat!

3 Rareș Bogdan / Mă mâhnește faptul că USR se alătură PSD într-un demers absolut politicianist, propagandistic și…

4 Cum s-a răzbunat o moldoveancă pe polițista care i-a întrerupt partida de sex

5 Oreste pune ștampila pe PSD: Singura abilitate a acestui grup infracțional organizat este Arta Înșelăciunii!