Tulcea: Angiograful achiziţionat în urmă cu şase ani, dat în folosinţă

Tulcea: Angiograful achiziţionat în urmă cu şase ani, dat în folosinţă

Angiograful achiziţionat în anul 2015 de Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, a fost pus în funcţiune luna trecută de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), iar până în prezent, nouă persoane au beneficiat de serviciile firmei care operează aparatul medical.

Preşedintele CJ, Horia Teodorescu, a explicat timpul scurs între achiziţie şi darea în folosinţă a angiografului prin lipsa personalului medical.

"Într-un timp foarte scurt a venit angiograful, dar tot într-un timp foarte scurt au plecat şi medicii. De ce? Nu ştiu. Iată că s-a reuşit după câţiva ani să vină către noi cei de la Ares cu expertiza bogată pe care o au şi să începem ce ne doream acum cinci sau şase ani. Niciodată nu e prea târziu pentru populaţia judeţului Tulcea", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ, Horia Teodorescu.

Pentru punerea în funcţiune a aparaturii, în cadrul SJU s-au amenajat săli speciale, iar instituţia a obţinut acreditările necesare de la institutele de specialitate.

"Deschiderea serviciului de cardiologie intervenţională în SJU reprezintă un prim pas în aspiraţia acestui spital de a deveni de importanţă regională. Sunt încă multe de pus la punct. Sper ca acest parteneriat public-privat să funcţioneze foarte bine şi să ajungă la obiectivul propus, ca toate cazurile de infarct de miocard celstemic să fie rezolvate pe plan local astfel încât să nu mai fie necesar transportul pacientului critic în spitale de anvergură din Bucureşti sau Constanţa, iar timpul de reacţie să fie mai scurt", a afirmat managerul SJU, Tudor Năstăsescu.

Societatea care operează angiograful a încheiat contract pentru patru ani şi a făcut până acum 14 intervenţii în SJU, prima dintre ele fiind pe data de 13 august, iar aparatul funcţionează fără probleme.

"Activitatea de aici se va desfăşura iniţial încet, încet. Tot managementul spitalului, secţia de ATI, secţia de Cardio trebuie să înveţe să trateze cazurile de infarct sau cazurile urgente de medicină cardiologică. Momentan, vom face cazuri uşoare, programate, iar într-o lună sau două vom ajunge la miocarduri acute care necesită stentare rapidă", a precizat directorul medical şi fondatorul Ares, Oren Iancovici.

Potrivit SJU, lunar, la Unitatea de Primire Urgenţe se prezintă 30-35 de cazuri de infarct de miocard.

"Mi s-au implantat două stenturi. (...) Acum obosesc mai puţin, pot să conduc multe ore, sunt bolnav cronic, cardiac şi am mai făcut coronarografie la Târgu Mureş. Pentru orice tulcean, o coronarografie însemna Bucureşti sau Târgu Mureş, ceea ce presupune programare, o aşteptare de trei sau patru luni, drumuri la Casa de Asigurări şi cheltuieli pentru a ajunge la spital", a declarat George Tabără, în vârstă de 59 de ani, unul dintre pacienţii care au beneficiat de serviciile angiografului din SJU.

Valoarea totală a aparatului recepţionat de SJU în luna august a anului 2015 a fost de aproximativ 4 milioane de lei, sumă suportată de CJ şi Ministerul Sănătăţii. La acest cost s-a adăugat preţul amenajărilor interioare realizate în spital pentru instalarea aparatului. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...