Tulcea: Cerere mare de rezervări pentru Deltă, în mini-vacanţa de Rusalii

Tulcea: Cerere mare de rezervări pentru Deltă, în mini-vacanţa de Rusalii

Puţine unităţi de cazare din satul Crişan, Delta Dunării, mai au locuri nerezervate în perioada mini-vacanţei de Rusalii, dar chiar şi în contextul unui început promiţător de sezon turistic Asociaţia de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) crede că 2020 va fi un an doar de supravieţuire pentru operatorii turistici.

Preşedintele Asociaţiei Patronatul în Turismul (APT), Daniel Iluşcă, a declarat, pentru AGERPRES, că în ultima săptămână numărul rezervărilor de sejururi la pensiunile din satul Crişan din Deltă a crescut atât pentru perioada 5-8 iunie, cât şi pentru celelalte perioade ale sezonului turistic.

"Preţurile vor rămâne anul acesta la fel ca şi cele de anul trecut. Avem condiţii pentru a asigura distanţa fizică între clienţi atât pe terase, cât şi în ambarcaţiuni", a menţionat preşedintele APT.

La rândul lui, preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac, a atras atenţia asupra faptului că asigurarea distanţei fizice între clienţi, ca măsură de prevenţie a infectării cu noul coronavirus, precum şi aplicarea celorlalte măsuri de siguranţă, dezinfectante, măşti şi mănuşi pentru personal, va duce la scăderea veniturilor operatorilor turistici.

"Va fi un an de supravieţuire pentru operatorii turistici, iar previziunile Organizaţiei Mondiale a Turismului arată că pierderile provocate de pandemie se vor recupera abia în următorii 3-5 ani. Avem cereri de rezervare nu doar în Crişan şi în perioada Rusaliilor, ci în toată Delta, pe toată perioada sezonului, însă marea problemă este lipsa predictibilităţii", a atras atenţia Cătălin Ţibuleac.

Conducerea AMDTDD estimează că operatorii turistici nu vor ajunge în acest sezon nici măcar la nivelul din 2017, an în care operatorii turistici au raportat Administraţiei Rezervaţiei 86.595 de turişti şi anterior celui considerat unul de vârf pentru fenomenul turismului în Deltă.

"Va fi greu să ne revenim după această perioadă de criză. Acum, trebuia să fim în plin sezon estival în Deltă, dar operatorii economici au intrat în criză fără lichidităţi, iar după mai mult de două luni ei trebuie să facă cheltuieli pentru a redeschide. Sperăm ca Guvernul să urgenteze acordarea granturilor din fondurile europene şi să amâne sau să reducă taxele pe terenuri şi clădiri, ceea ce ar fi un suport esenţial pentru activitatea de turism", a menţionat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

Cele două asociaţii de turism şi-au exprimat speranţa ca voucherele de vacanţă pentru acest an să fie acordate cât mai repede şi au apreciat decizia de deschidere a teraselor, dar chiar şi în aceste condiţii unele unităţi de cazare care includ şi partea de alimentaţie publică nu sunt foarte încrezătoare în şansele lor de supravieţuire.

"La începutul acestui an, aveam un grad de ocupare de 100%, atât pe zona de cazare, cât şi pe cea de restaurant şi conferinţe. Toate rezervările noastre aveau la bază solicitări venite din zone considerate roşii acum şi au fost anulate, aşa că mai sperăm doar la câteva grupuri de turişti poate în septembrie. Suntem pregătiţi să deschidem terasele, avem spaţiu suficient pentru a asigura distanţarea în restaurantele noastre, dar şi vaporaşele de excursii şi sperăm că turiştii români ne vor alege", a afirmat directorul restaurantului unui hotel din oraşul Tulcea, Florinel Moldoveanu. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”