Tulcea: Păsările flamingo nu vor cuibări nici anul acesta în Deltă, susţine SOR

Tulcea: Păsările flamingo nu vor cuibări nici anul acesta în Deltă, susţine SOR

Păsările flamingo care au putut fi observate, începând de săptămâna trecută, în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) nu vor cuibări nici anul acesta în zonă, din cauză că au fost stresate de vizitatori, a declarat pentru AGERPRES reprezentantul Societăţii Ornitologice din România (SOR), Cristi Domşa.

Prezent zilele acestea în judeţul Tulcea pentru observarea unei specii de păsări, reprezentantul SOR a afirmat că păsările au fost hăituite continuu de când au ajuns în România şi au părăsit locurile în care începuseră să-şi pregătească cuiburile.

"Au fost hăituite continuu de turişti, fotografi, de 'binevoitori', toată lumea le-a urmărit cu drone, cu bărci, cu tot ce e posibil pentru a face o poză bună, mai de lăudat. Aici (în zona strict protejată Sărături, n.red.), au început să-şi pregătească locul de cuibărit, dar din cauza presiunii oamenilor, păsările au plecat. Sunt mici şanse să se întoarcă", a afirmat Domşa.



În ultimele zile, el a încercat să-i îndepărteze pe oamenii curioşi care au venit în zona Sărături pentru a admira păsările exotice şi le-a atras atenţia că sunt într-o arie naturală strict protejată în care accesul nu este permis.

"Întâmplător am trecut pe aici şi am văzut (duminică dimineaţa, n.red.) foarte mulţi oameni adunaţi grămadă. Ei nu au ce să caute aici, iar partea bună este că agenţii ecologi ai Administraţiei RBDD au fost foarte prompţi, au venit, i-au scos şi asta e situaţia. Oamenii nu ştiu sau nu citesc panoul. Problema este că e perioada de cuibărire, cea mai sensibilă, iar păsările sunt foarte deranjate. Acum, aici sunt pescăruşi, dar şi alte specii de păsări de apă care cuibăresc, inclusiv pe brâul de vegetaţie din jur. Sunt păsări care au pui mici ce fug prin iarbă. Dacă oamenii vin cu câini şi aleargă puii, deranjul este foarte mare", a mai spus reprezentantul SOR.



Domşa a adăugat că a cerut sprijin şi agenţilor ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei care au fost prompţi şi au intervenit şi a precizat că oamenii care au vrut să vadă păsările flamingo au fost înţelegători şi au părăsit zona.

Administraţia RBDD a anunţat săptămâna trecută pe pagina proprie de Facebook că pe data de 25 mai inspectorii ecologi au observat 49 de păsări flamingo în zona Sărături Murighiol. În aceeaşi zi, circa 60 de exemplare au fost văzute pe lacul Tuzla din Rezervaţie.

"Ţinând cont de importanţa acestor specii rar observate în rezervaţie, o echipă formată din inspectori ecologi va monitoriza continuu zona. Lacul Sărături Murighiol a fost declarat zonă cu regim de protecţie integrală în special pentru protecţia coloniei mixte de păsări de pe insulele din mijlocul lacului. Potrivit legislaţiei, intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale sau rutiere neautorizate în zonele strict protejate constituie contravenţie", se menţionează într-o postare pe pagina Administraţiei RBDD.

Autoritatea de mediu a preluat de altfel şi recomandarea SOR adresată populaţiei pentru a nu merge să fotografieze păsările exotice, zonele de cuibărit fiind foarte sensibile. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Foto: (c) Luisiana BIGEA / AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…