Tulcea: Plan de măsuri pentru decontaminarea terenului unde au fost descoperite cadavre de ovine

Tulcea: Plan de măsuri pentru decontaminarea terenului unde au fost descoperite cadavre de ovine

Autorităţile tulcene s-au întrunit joi dimineaţa, într-o şedinţă extraordinară a Comitetului local pentru combaterea bolilor, să stabilească un plan de măsuri care trebuie pus în practică pentru decontaminarea terenului pe care au fost descoperite leşuri de ovine despre care există indicii că ar fi dintre cele înecate în Portul Midia în urmă cu peste un an.

Prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Iordan, a declarat, pentru AGERPRES, că planul de măsuri va fi pus în practică începând de joi.

"Societatea care avea obligaţia să incinereze cadavrele ovinelor din Portul Midia va contracta firma de decontaminare", a precizat prefectul Iordan.

Potrivit sursei, Garda de Mediu va realiza planul de măsuri, iar o echipă a acestei instituţii va verifica firma.

În opinia comisarului şef al Gărzii de Mediu, Nicolae Acceleanu, este foarte puţin probabil ca leşurile animalelor descoperite recent să aparţină integral ovinelor înecate în Portul Midia.

"Cadavrele de acolo sunt şi de oi, şi de vaci, şi de porci. Transportul leşurilor din Portul Midia a fost asigurat de jandarmi din Constanţa şi din Tulcea, iar un medic veterinar a supravegheat incinerarea animalelor. Au fost prelevate probe şi crotalii de la cadavre şi se va stabili dacă animalele provin din transportul acela", a afirmat comisarul şef al Gărzii de Mediu.

Acceleanu a amintit că societatea din comuna Smârdan este singurul din ţară care poate prelua animale întregi pentru incinerare şi a apreciat că pericolul din zona Smârdan este reprezentat şi de o posibilă contaminare a pânzei freatice.

"Trebuie să se preleveze probe şi în urma analizelor de laborator se va stabili ce trebuie să facă", a mai spus comisarul şef Nicolae Acceleanu.

Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanţa a pus în aplicare două mandate de percheziţii domiciliare în oraşul Măcin, pentru stabilirea legalităţii modului în care s-a derulat incinerarea ovinelor înecate pe nava Queen Hind, eşuată în luna noiembrie 2019, în Portul Midia.

Ancheta procurorilor a stabilit că mare parte din deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din apropierea localităţii. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia