Tulcea: Seceta din judeţ este 'fără precedent', susţine conducerea Staţiunii de Cercetare Agricolă

Tulcea: Seceta din judeţ este 'fără precedent', susţine conducerea Staţiunii de Cercetare Agricolă

Seceta înregistrată în judeţul Tulcea este una "fără precedent", din cauza deficitului acut de apă din sol, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Staţiunii de Cercetare Agricolă, Ioan Valeriu.

Încă de la înfiinţare, culturile de toamnă, grâul, orzul şi rapiţa, nu au avut apă de răsărire, iar spre deosebire de anii trecuţi, atunci când situaţia era remediată de zăpezi şi de precipitaţii, anul acesta, ploile de săptămâna trecută nu au fost suficiente pentru a acoperi deficitul.

"Din septembrie, octombrie, când s-a început semănatul, nu ştiu câte ploi au fost la cantităţi extraordinar de mici. Este o situaţie fără precedent, pentru că dacă în anii trecuţi, precipitaţiile ne scoteau la liman şi puteam recolta, anul acesta nu ştiu dacă mai băgăm combine să recoltăm ceva", a precizat Valeriu.

El a mai spus că ultimele ploi au fost insuficiente, deoarece cantităţile cumulate au fost de 15 litri pe metru pătrat, în contextul în care necesarul de apă este de 25 de litri pe metru pătrat.

"Singura soluţie este o investiţie majoră în sistemul de irigaţii. Altfel, nu se poate face nimic", a menţionat directorul Staţiunii de Cercetare Agricolă.

După ce au pierdut culturile de toamnă, agricultorii au înştiinţat autorităţile cu privire la pagube, iar situaţiile sunt verificate în teren.

"Au venit autorităţile şi au văzut ce pierderi avem. O să primim despăgubiri care vor acoperi unele cheltuieli. Întoarcem culturile şi vrem să cultivăm acum porumb. Nu este rentabil să stai cu pământul nelucrat", a declarat reprezentanta unei societăţi agricole afectate de secetă, Oana Burghelea.

Potrivit unei statistici a Ministerului Agriculturii, cu o suprafaţă de 129.000 de hectare, Tulcea se situează pe locul al doilea la nivel naţional în ceea ce priveşte culturile înfiinţate în toamna anului trecut şi calamitate de secetă. Doar 13.000 de hectare sunt irigate în judeţ. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Oana Popescu, editor online: Adrian Dãdârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro