Tunelul uriaș construit de Hamas la granița Gaza a uimit Israelul: „Surpriza a fost cu adevărat șocantă”. De ce nu a fost găsit la timp VIDEO

Tunelul uriaș construit de Hamas la granița Gaza a uimit Israelul: „Surpriza a fost cu adevărat șocantă”. De ce nu a fost găsit la timp VIDEO

Israelul a descoperit un tunel de mari dimensiuni adiacent frontierei cu Gaza , ridicând noi semne de întrebare despre modul în care supravegherea israeliană a ratat pregătirile atât de evidente ale Hamas pentru atacul mortal al militanților din 7 octombrie.

Armata israeliană a declarat duminică că a descoperit un tunel de mari dimensiuni în Gaza, aproape de ceea ce a fost cândva un punct de trecere aglomerat spre Israel,

Intrarea în tunel se află la doar câteva sute de metri de punctul de trecere Erez, puternic fortificat, și de o bază militară israeliană din apropiere, anunță AP preluată de Yahoo News .

A facilitat tranzitul de vehicule, militanți și provizii

Armata a precizat că acesta se întinde pe o lungime de peste patru kilometri, se leagă de o rețea de tuneluri întinse prin Gaza și este suficient de larg pentru a permite trecerea mașinilor. Armata a declarat duminică că tunelul a facilitat tranzitul de vehicule, militanți și provizii în vederea pregătirii atacului din 7 octombrie.

În acea zi, militanții au folosit o grenadă propulsată de rachete pentru a trece de porțiunea de zid din apropierea punctului de trecere Erez și au luat cu asalt baza, ucigând cel puțin trei soldați și răpind câțiva dintre ei în Gaza, a declarat armata. Acesta a fost unul dintre cele câteva locuri de-a lungul zidului de frontieră unde militanții au trecut cu ușurință de apărarea de securitate a Israelului, au intrat pe teritoriul israelian și au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat ostatici alte aproximativ 240.

Atacul fără precedent a declanșat un război devastator care durează de mai bine de 10 săptămâni și a făcut peste 18.000 de victime în Fâșia Gaza, condusă de Hamas, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. Israelul afirmă că distrugerea rețelei de tuneluri a Hamas este un obiectiv major și că o mare parte din rețeaua subterană trece pe sub școli, spitale și zone rezidențiale.

Cel mai mare tunel al Hamas, descoperit de Israel FOTO Captură video

Nu au știut despre tunel înainte de 7 octombrie

Oficialii militari de informații și politici ai Israelului au fost aspru criticați pentru că nu au reușit să detecteze atacul din timp.

Maiorul Nir Dinar, un purtător de cuvânt al armatei, a declarat că serviciile de securitate israeliene nu au știut despre tunel înainte de 7 octombrie, deoarece apărarea de frontieră a Israelulu i a detectat doar tunelurile menite să intre în Israel.

"Din câte știu, acest tunel nu trece din Gaza în Israel și se oprește la 400 de metri de graniță, ceea ce înseamnă că nu au fost indicii că se construiește un tunel", a declarat Dinar. El a adăugat că intrarea, o deschidere circulară din ciment care duce la un pasaj cavernos, a fost localizată sub un garaj, ascunzându-l de dronele israeliene și de imaginile din satelit.

Deși armata știa că Hamas are o rețea extinsă de tuneluri, Dinar a declarat că nu crede că militanții vor putea să își pună în aplicare planurile de atac la scară largă.

"Nu este nicio surpriză că aceasta a fost strategia Hamas de la început", a declarat Dinar. "Surpriza este că au reușit și dimensiunea acestui tunel... a fost cu adevărat șocantă".

Au fost găsite arme în interior

Punctul de trecere Erez, asemănător unei fortărețe care procesa circulația palestinienilor în Israel pentru muncă, îngrijire medicală și tranzit către Iordania vecină, avea o mare valoare simbolică pentru Hamas. Trecerea masivă era protejată de camere de supraveghere și de patrule militare, precum și de baza militară adiacentă. Punctul de trecere a suferit pagube importante la 7 octombrie și nu a fost redeschis.

Armata a declarat că unitatea sa specială "Yahalom", specializată în războiul tunelurilor, a lucrat la excavarea tunelului de când a fost detectat pentru prima dată. Ei spun că au găsit arme în interior.

"În acest moment, acesta este cel mai mare tunel din Gaza", a declarat presei contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt militar principal, în timpul unui tur al intrării în tunel, vineri.

Vorbind cu reporterii duminică, Hagari a declarat că trupele au descoperit cel puțin alte două tuneluri "de mărimea unui oraș" de dimensiuni similare, pe care încă le cartografiază.

"Acesta a fost un proiect emblematic care aștepta, terminat și pregătit", a declarat Hagari într-o conferință de presă. El a precizat că tunelul a fost folosit în timpul războiului și că soldații israelieni au ucis militanți Hamas în interiorul acestuia.

Are ventilație, electricitate și în unele puncte se adâncește la 50 m sub pământ

De asemenea, armata a arătat reporterilor barăcile soldaților de la baza din apropiere, despre care a spus că au fost incendiate de către militanți. Acestea arătau ca cenușa dintr-un cuptor, cu pereți înnegriți și cușete topite. Armata a anunțat vineri că a recuperat în Gaza cadavrele a doi soldați care lucrau la bază pe 7 octombrie.

Dinar, care a vizitat vineri tunelul, a declarat că acesta era de două ori mai înalt și de trei ori mai lat decât alte tuneluri descoperite în Gaza. El a spus că este echipat cu ventilație și electricitate și că în unele puncte se scufundă la 50 de metri sub pământ. El a spus că este clar că au fost necesare milioane de dolari, precum și o mare cantitate de combustibil și forță de muncă pentru a construi și susține tunelul.

Hagari a declarat că armata intenționează să distrugă tunelul și să continue să "vâneze" militanții care se ascund în altele.

"Îi vom vâna chiar dacă va trebui să coborâm în tuneluri", a declarat Hagari. "De asemenea, trebuie să facem acest lucru cu atenție la salvarea ostaticilor noștri și cu înțelegerea faptului că poate unii dintre ei se află în tuneluri".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”