Tunisia îl declară pe secretarul general al Confederației Sindicatelor Europene persona non grata

Tunisia îl declară pe secretarul general al Confederației Sindicatelor Europene persona non grata

Motivul pentru aceasta au fost declarațiile făcute în timpul mitingului Uniunii Generale a Muncitorilor Tunisieni din orașul Sfax.

Proteste în Tunisia. Foto. EPA-EFE

Sâmbătă, autoritățile tunisiene au declarat-o pe Esther Lynch, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor (CES), persona non grata, solicitându-i să părăsească țara în 24 de ore. Decizia, potrivit postului de radio Mosaique FM , a fost luată de Președintele Republicii, Qais Said.

Motivul acestei măsuri au fost declarațiile lui Lynch în timpul unui miting al Uniunii Generale a Muncitorilor Tunisieni (UGTT, principalul și cel mai influent sindicat al republicii) în orașul Sfax. După cum s-a remarcat de către administrația prezidențială, declarațiile Secretarului General al CES reprezintă „un amestec clar în afacerile interne ale Tunisiei, iar orice încercare de a submina suveranitatea statului și a poporului sunt inacceptabile”.

Lynch, vorbind cu protestatarii din Sfax, a spus: „Le spunem guvernelor: nu ne atingeți sindicatele, eliberați liderii noștri”. Potrivit acesteia, guvernul tunisian ar trebui „să se așeze și să negocieze cu UGTT pentru a găsi o soluție pentru a îmbunătăți situația politică și economică actuală”.

Conducerea UGTT a condamnat deja decizia autorităților de a o expulza pe Lynch, menționând că aceasta „nu onorează Tunisia”.

Sâmbătă, în diverse orașe ale țării au avut loc mitinguri și demonstrații în semn de protest față de deteriorarea situației economice, arestări ale personalităților din opoziție și ale activiștilor sindicali, precum și față de cursul politic care duce „la construirea unei noi dictaturi”.

Criză acută și prețuri în creștere

În Tunisia, din 2021, a continuat o criză politică acută, care a apărut ca urmare a confruntării dintre președinte și parlament, în care partidul islamist An-Nahda a jucat un rol important. În martie 2022, după o încercare a deputaților de a anula măsuri și decrete excepționale ale șefului statului, acesta din urmă a dizolvat parlamentul. Opoziția îl acuză pe Said că a încercat să concentreze cele mai importante pârghii ale puterii în mâinile sale și să instaureze o dictatură.

În același timp, situația socio-economică din țară se deteriorează rapid. Are loc o creștere a prețurilor la alimente și o creștere rapidă a ratei inflației.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...