Tunul autopropulsat din Israel ce ar putea fi fabricat în România: „Îl facem în țară și-l montăm pe orice platformă vrea armata română”

Tunul autopropulsat din Israel ce ar putea fi fabricat în România: „Îl facem în țară și-l montăm pe orice platformă vrea armata română”

România caută să se doteze cu tunuri de artilerie autopropulsate, o armă care s-a dovedit a fi extrem de eficace în războiul din Ucraina și care în prezent nu extinsă în dotarea armatei române. Israelienii de la Elbit au făcut deja o propunere MApN-ului, și spun că vor să fabrice tunurile de 155 mm în țara noastră. HotNews.ro a văzut în Israel o astfel de fabrică și a aflat ce modele de tunuri autopropulsate ar putea să ajungă în dotarea forțelor române, scrie Hotnews .

Obuzierele autpropulsate, vedete ale luptelor de artilerie din Ucraina

Obuzierele autopropulsate, tunuri de artilerie pe roți sau șenile care pot intra într-o zonă de conflict, pot trage rapid mai multe focuri și apoi părăsi cu repeziciune zona până când inamicul apucă să tragă înapoi spre acea poziție, au fost una din armele aflate în prin plan pe timpul războiului din Ucraina.

  • Numeroase state din Occident au donat astfel de arme Ucrainei și, împreună cu munițiile inteligente și HIMARS-urile americane, au reușit să întoarcă soarta luptelor în multe zone de pe front în ultimele luni. Printre altele, Ucraina a primit următoarele tipuri de obuziere autopropulsate de 155 mm: Tunuri Caesar (Franța), PZH 2000 (Germania, Olanda), Dana (Cehia), Zuzana (Slovacia), M109 (Norvegia, Marea Britanie, Letonia) sau Krab (Polonia).

România nu are în dotare tunuri de artilerie autopropulsate

România în schimb nu are deloc în dotarea activă obuziere autopropulsate, fie că discutăm de tunuri pe șasiu de camion pe roți, fie că discutăm de tunuri pe platforme blindate și șenilate.

Tocmai pentru a umple acest gol, Armata română caută să demareze o astfel de achiziție și a trimis în piață o cerere de informații de la diverși producători pentru a determina ce fel de soluții există.

Una din firmele care au răspuns solicitării MApN este Elbit, compania israeliană care are deja unele fabrici în țară, produce diverse componente militare în România și a fost și este implicată în mai multe proiecte militare cu armata română, cum ar fi turelele sau tunurile mortier de pe transportoarele Piranha 5.

HotNews.ro a văzut în Israel fabrica un Elbit produce tunurile pe care le propune și României, și a aflat detaliile produsului pe care israelienii și-ar dori să-l vândă armatei și să-l și fabrice în țara noastră.

VIDEOREPORTAJ - Obuzierul autopropulsat ATMOS, propunerea din Israel pentru armata română:

ATMOS, montat pe camioane sau pe șenile, intră în acțiune, trage și pleacă până să poată contraataca inamicul

„Recent am trimis informații Ministerul român al Apărării în legătură cu linia noastră de tunuri de artilerie, avem mai multe produse”, a declarat pentru HotNews.ro Gilad Ariav, Senior Director Rockets Systems Elbit.

Acesta a spus că Elbit a trimis oferta companiei atât pentru tunuri de calibru 155mm tractat, cât și pentru cele autopropulsate: sistemul ATMOS - ce poate fi montat atât pe camioane, cât și pe platforme șenilate (precum ASCOD), dar și varianta next-generation SIGMA, o variantă ATMOS ce are o turelă complet automatizată, unde obuzele sunt încărcate automat și care are nevoie doar de doi oameni pentru a fi operată.

Unul din avantajele sistemului ATMOS, a detaliat reprezentantul Elbit, este viteza foarte mare prin care tunul poate intra în misiune, trage și fugi (shoot-and-scoot) pentru a evita contraatacul inamicului.

„ATMOS poate intra în acțiune și trage primul obuz în mai puțin de un minut, și apoi poate continua cu alte șase lovituri pe minut în primele trei minute. Poate apoi să părăsească poziția în jumătate de minut și să fie în siguranță când spre acel loc vine focul inamicului”, a spus Gilad Ariav.

Varianta tunului montat pe camion poate fi operat de 4 până la 6 oameni și poate căra între 18 și 36 de obuze, toate tipurile de proiectile 155mm standard NATO.

Tunul ATMOS poate fi montat pe camioane 6x6 sau 8x8, „depinde ce își dorește armata română” , spune și Lucian Lupu, unul din directorii Elbit, un evreu plecat din România în urmă cu mulți ani, dar care și-a păstrat încă „obiceiul” de a vorbi în limba română.

„Noi nu obligăm pe ce sistem de vehicul să se pună. Poate fi pus și pe vehiculul care acum este făcut în România, IVECO”, spune Lupu.

„Noi în Elbit venim cu tunurile și suntem agnostici din punct de vedere al platformei. Putem să-l integrăm pe orice platformă selectată de armata română, fie pe roți, fie pe șenile”, spune și Gilad Ariav, întrebat dacă tunul poate fi montat și pe platforma ASCOD, blindatul care este în cărți în cursa pentru viitoarea mașină de luptă a infanteriei române .

SIGMA, varianta complet automatizată a tunului ATMOS, a fost proiectată în România

Dincolo de varianta ATMOS pusă pe masa României, Elbit mai are în portofoliul tunurilor de artilerie și varianta SIGMA, modelul next-generation al sistemului ATMOS care presupune același tun, dar montat într-o turelă automată, unde sunt stocate și încărcate automat proiectilele și încărcăturile de pulbere.

Sistemul automat SIGMA a fost proiectat complet în România de către inginerii Elbit, iar acum este în teste pentru armata israeliană.

Față de ATMOS, sistemul SIGMA are nevoie de doar doi oameni care să-l opereze, în interiorul turelei fiind totul automatizat.

Tunuri produse în România, chiar și pentru export? Competiție serioasă cu sud-coreenii de la Hanwha

Cât privește cooperarea industrială, dacă spre exemplu armata română ar decide să aleagă sistemul ATMOS de tunuri autopropulsate, Elbit spune că e gata să pornească fabricarea tunurilor în țară și să demareze colaborări cu fabrici românești, similar cum sunt produse în prezent în România turelele și tunurile mortier de pe transportoarele Piranha 5.

„Oferta noastră este de a transfera majoritatea tehnologiei în România, vrem să deschidem fabricile acolo. Scopul nostru este să producem, să asamblăm și să exportăm sistemele noastre, exact așa cum s-a făcut cu turelele, cu remote-weapon-station și mortierele [n.r. de pe Piranha 5]”, spune Lucian Lupu de la Elbit.

Ce alte tunuri autopropulsate sunt „pe radarul” României

Elbit nu e singura companie către care MApN a cerut informații privind produsele de tip obuziere autopropulsate.

În același timp, MApN ar fi cerut informații și de la alți producători precum General Dynamics European Land Systems (care produc în România blindatele Piranha 5) sau la Hanwha Defense, companie militară din Coreea de Sud, stat pe care l-a vizitat foarte de curând ministrul apărării Vasile Dîncu.

General Dynamics au în portofoliu, potrivit informațiilor de pe propriile site-uri, tunul de 155mm SIAC , dar care este însă un tun tractat. Singura soluție de obuzier autopropulsat este cea bazată pe platforma ASCOD , un blindat șenilat.

Cât privește sud-coreenii de la Hanwha, pe partea de tunuri autopropulsate de 15mm portofoliul companiei indică modelul K9 Thunder , un obuzier blindat pe șenile.

De curând Polonia a semnat un acord prin care ar urma să cumpere 212 obuziere K9 Thunder din Coreea de Sud. Achiziția vine în condițiile în care în Polonia este produsă și o variantă locală de obuzier autopropulsat pe șenile, modelul Krab care a fost donat și vând și Ucrainei în ultimele luni.

  • Alte modele care s-ar putea potrivi într-un fel sau altul cerințelor românești ar putea fi PZH-2000 (Germania), M109A6/A7 Paladin (SUA), CAESAR (Franța), ARCHER (Suedia), Zuzana (Slovacia) sau Krab (Polonia).


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...