Turcia: 36 de persoane arestate în legătură cu un sextape, rețeaua Gülen suspectată

Turcia: 36 de persoane arestate în legătură cu un sextape, rețeaua Gülen suspectată

Autoritățile turce au arestat marți 36 de persoane suspectate de implicare într-un scandal legat de difuzarea unor înregistrări cu tentă sexuală, care au dus printre altele la demisia liderului unui partid de opoziție în 2010, transmite AFP.

Autoritățile de la Ankara îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, autoexilat în SUA, că a organizat tentativa de lovitură de stat din Turcia, de pe 15 iulie, și au lansat o amplă campanie de urmărire a simpatizanților săi de pe teritoriul turc. Clericul turc dezminte însă orice implicare în acele evenimente.

Veteran al politicii turce, Deniz Baykal, în prezent în vârstă de 78 de ani, a fost nevoit să demisioneze de la conducerea Partidului Republican al Poporului (CHP) în 2010 după difuzarea pe internet a unei înregistrări video ce demonstra o relație extraconjugală cu o deputată din partidul său. Baykal a denunțat la acea vreme o 'conspirație'.

În scandaluri similare au fost implicați lideri ai formațiunii naționaliste de opoziție MHP. Proveniența acestor înregistrări nu a fost niciodată aflată.

Agenția de presă Anadolu a indicat marți că 89 de persoane legate de aceste înregistrări au fost vizate de mandate de arestare după tentativa de puci, cel puțin 36 dintre ele fiind plasate în arest.

În 2013, președintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat mișcarea FETO, condusă de Gulen, că se află în spatele unui scandal al interceptărilor telefonice care au vizat apropiați de-ai șefului statului turc suspectați de corupție.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei