Turcia: 45 de judecători și procurori, demiși luni din funcție (media de stat)

Turcia: 45 de judecători și procurori, demiși luni din funcție (media de stat)

Autoritățile turce au demis din funcție, luni, 45 de judecători și procurori, un ultim episod al epurării operate în domeniul justiției după lovitura de stat eșuată, din iulie anul trecut, a informat media turcă de stat, preluată de AFP.

După 15 iulie, unui număr de cel puțin 113.000 de persoane le-a fost interzisă exercitarea profesiei, au fost demise din funcțiile publice sau arestate pentru presupuse legături cu gruparea acuzată de a fi încercat răsturnarea de la putere a președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Guvernul îi acuză pentru tentativa de puci pe adepții clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA. Gulen a fost cândva un aliat al lui Erdogan, dar a intervenit o ruptură între cei doi în ultimii ani. Gulen neagă acuzațiile referitoare la puci.

Potrivit cotidianului Hurriyet, peste 4.000 de procurori și judecători au fost demiși din iulie pe motiv de presupuse legături cu mișcarea lui Gulen, denumită de autoritățile de la Ankara "organizația teroristă Fethullah".

Printre noile persoane suspendate de Consiliul suprem al judecătorilor și procurorilor se numără cei trei judecători care au ordonat eliberarea a 21 de suspecți într-un proces privind "structura mediatică" a lui Gulen, săptămâna trecută, a indicat agenția oficială Anadolu.

Inculpații în cauză nu au fost eliberați însă ca urmare a recursului față de respectiva măsură, iar noi mandate de arestare au fost emise contra acestora, a precizat Anadolu.

Un număr de 29 de suspecți, printre care popularul cântăreț Atilla Tas, sunt în prezent judecați, acuzați de apartenență la un grup terorist armat, potrivit Hurriyet.

Printre inculpați figurează mai mulți jurnaliști din diferite medii, dar și un bărbat acuzat de a fi utilizat un cont Twitter sub pseudonimul Fuat Avni. Acest cont a publicat în special dezvăluiri jenante despre anturajul președintelui Erdogan.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...