Turcia a cerut oficial Statelor Unite arestarea clericului Fethullah Gulen în legătură cu tentativa de puci (televiziune)

Turcia a trimis oficial Statelor Unite solicitarea de arestare a clericului turc Fethullah Gulen sub acuzația că a pus la cale tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, au transmis marți media turce, preluate de agențiile internaționale de presă.

Ministerul de Justiție de la Ankara a cerut Washingtonului să îl aresteze pe Gulen, 75 de ani, care trăiește în exil în SUA din 1999, acuzându-l că a "ordonat și condus tentativa de lovitură de stat", a precizat agenția de presă proguvernamentală Anadolu.

Ankara a solicitat în mai multe rânduri Washingtonului extrădarea lui Gulen, care neagă faptul că a jucat un rol în tentativa de puci. Predicatorul este un fost aliat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, însă legătura lor s-a rupt de câțiva ani.

Turcia îi acuză pe membrii mișcării religioase a lui Gulen că au organizat tentativa de puci din urmă cu două luni, în care militari rebeli au preluat controlul asupra unor tancuri și avioane de luptă, bombardând parlamentul și ocupând poduri în încercarea de a prelua puterea.

Președintele Erdogan a discutat această chestiune cu omologul său american Barack Obama la summitul G20 din China de la începutul acestei luni. Un oficial de la vârful administrației americane a spus la acel moment că Obama i-a explicat lui Erdogan că decizia va fi una juridică, nu politică.

În vizită în Turcia la sfârșitul lunii august, vicepreședintele american Joe Biden a declarat că "înțelege sentimentele intense" ale guvernului și poporului turc pe subiectul Gulen, cerând însă în același timp probe.

El a adăugat că Turcia trebuie să furnizeze mai multe elemente care să îl incrimineze pe fostul imam, dacă Ankara vrea să obțină extrădarea sa, precizând că nu a fost prezentată 'nicio probă' privind presupusa implicare a acestuia în lovitura de stat ratată.

În noaptea de 15 spre 16 iulie, o facțiune a armatei s-a răsculat încercând să răstoarne puterea. Ca represalii, Ankara a lansat o campanie de epurări fără precedent în administrația turcă — armată, justiție, media, educație — pentru a-i alunga pe simpatizanții lui Gulen. Tentativa de lovitură de stat s-a soldat cu peste 270 de morți.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ani la rând au scos 9.500 de euro zilnic cash din bancă / Ajunseseră să dicteze ziarelor ce să scrie

2 Leacul coronavirusului crește și în România: Una din cele mai cunoscute plante ar putea vindeca COVID-19

3 Leana, cu „scoica” fleașcă după anunțul PMP că strânge semnături pentru candidatura lui Băsescu la Primăria Ca…

4 „Am tăcut destul. Voi spune lucruri care vor deranja” / Rareș Bogdan amenință cu dezvăluiri despre dosarul 10 au…

5 Sentinţă istorică în dosarul retrocedării a 10.000 de hectare din Retezat către două austriece, după 11 ani de…