Turcia: A fost autorizată prelungirea cu doi ani a operaţiunilor armatei în Siria şi Irak

Turcia: A fost autorizată prelungirea cu doi ani a operaţiunilor armatei în Siria şi Irak

Parlamentul turc a reînnoit, marţi, autorizaţia acordată guvernului de a desfăşura operaţiuni militare transfrontaliere în Irak şi Siria împotriva grupării jihadiste Stat Islamic şi a oricărei organizaţii considerate teroriste de către Ankara, a informat AFP.

Actualul mandat, reînnoit anual din 2013, expiră sâmbătă, 30 octombrie.

Armata turcă intervine regulat în Irak, Siria şi, din ianuarie 2020, şi în Libia unde sprijină Guvernul de Unitate Naţională (GNA) recunoscut de ONU.

Prelungirea cu doi ani a operaţiunilor sale în Siria şi Irak a ridicat multe întrebări din partea opoziţiei, care s-a plâns de absenţa unor explicaţii.

Textul autorizării, înaintat de partidul AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, subliniază că "riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale reprezentate de conflictele aflate în desfăşurare în regiunile din apropierea graniţelor de sud ale Turciei nu fac decât să sporească". Prin urmare, Turcia va lua toate măsurile necesare, inclusiv desfăşurarea de "operaţiuni transfrontaliere".

În Irak, armata turcă îi vizează pe rebelii kurzi ai PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), clasificat drept organizaţie teroristă în Turcia, dar şi de către Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană.

Forţele aeriene ale Turciei bombardează în mod regulat bazele PKK din zonele autonome kurde aflate în nordul Irakului.

În Siria, aviaţia turcă a acţionat din 2016 în zona oraşului Afrin şi în regiunea Idleb, printre ultimele bastioane care au scăpat controlului regimului de la Damasc.

Ankara a lansat, cu ajutorul auxiliarilor sirieni, trei operaţiuni de amploare în ultimii ani (2016-2017, în 2018 şi în octombrie 2019) de-a lungul graniţei sale, de partea siriană, unde locuiesc mulţi kurzi, cu scopul alungării luptătorilor din Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), principala miliţie kurdă siriană, considerată de Ankara o ramură a PKK, dar susţinută de Statele Unite.

În februarie 2020, o serie de atacuri cu drone a oprit înaintarea forţelor regimului de la Damasc în provincia Idleb, împiedicându-le să recâştige controlul asupra acestui ultim bastion al rebelilor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Fata lui Nuțu Cămătaru...

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

5 ULTIMA ORĂ / Rusia ar ajunge până la granița cu România! / Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin de…