Turcia a fost devastată de cutremur. Ce înseamnă asta pentru turism

Turcia a fost devastată de cutremur. Ce înseamnă asta pentru turism

Risc Seismic

Dezastrul care a lovit Turcia pe 6 februarie, cutremurul care a provocat pierderi majore de vieți omenești și a distrus cartiere întregi, ar putea avea un impact major asupra turismului.

Cutremurul și efectele sale asupra turismului din Turcia / Foto: Unsplash.com

Chiar și în timp ce procesau catastrofa și făceau tot posibilul pentru a-și sprijini compatrioții prinși în ea, mulți dintre cei care lucrează în industria turismului din și-au dat seama că aveau o potențială problemă în propriile mâini: Dezastrul va speria vizitatorii? Turismul este extrem de important pentru economia Turciei, iar mijloacele de trai ale multor persoane depind de el. După Covid, vizitatorii au fost mai necesari ca niciodată.

În săptămânile următoare, Turcia va intra în sezonul său turistic de vârf. Pentru a evalua ce se întâmplă pe teren și la ce fel de primire se pot aștepta turiștii în unele dintre cele mai importante destinații din Turcia, CNN a vorbit cu cei care lucrează pentru a oferi călătorilor experiențe hoteliere, muzeale, de cumpărături, de yachting și altele.

Istanbul

Istanbul / Foto: Unsplash.com

Istanbul / Foto: Unsplash.com

Istanbulul este întruchiparea culturii turcești și este poarta de intrare în țară pentru mulți. Se numără printre cele mai importante destinații de călătorie din lume, unde vizitatorii internaționali au cheltuit în 2022 peste 13 miliarde de dolari, potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism.

La fel ca majoritatea punctelor turistice de primă mână ale Turciei, Istanbulul a resimțit unda de șoc a cutremurului din 6 februarie, dar nu a suferit pagube. Orașul, în care locuiesc 15 milioane de locuitori, se află la peste 800 de kilometri de epicentrul cutremurului.

La Çukurcuma Hamamı, o bath house (n.r. băi) de lux care primește vizitatori și localnici încă din 1831, managerul Büke Yurdadoğ se numără printre cei care lucrează în industria turismului și care sunt îngrijorați că seismul va speria turiștii.

„În comparație cu anul trecut, există o scădere a afacerilor, chiar dacă este una mică", spune Yurdadoğ. „Cutremurul ne-a afectat, desigur, pe toți, atât pe plan personal, cât și ca afacere. Încercăm să ajutăm provinciile afectate cât de mult putem, în timp ce ne străduim, de asemenea, să primim oaspeții în hamamul nostru în cel mai bun mod posibil”.

Turiștii, spune Yurdadoğ, vor fi în continuare fermecați de varietatea a ceea ce are Istanbulul de oferit.

„Este un oraș care poate părea haotic de la distanță, dar atunci când vizitatorii vin aici și încep să exploreze, descoperă noi mistere la fiecare colț. De la peninsula istorică, la Balat, la Galata și la Moda, cred că fiecare cartier are ceva care atrage interesul fiecărui călător".

Ea recomandă magazinele de antichități din Çukurcuma, biserica Sveti Stefan din Balat, aleile din jurul Turnului Galata, Strâmtoarea Bosfor, Muzeul Sakıp Sabancı cu vedere spre Bosfor, malul mării Yeșilköy și pescarii săi, precum și cartierele Moda și Kuzguncuk.

Antalya

Antalya / Foto: Arhivă

Antalya / Foto: Arhivă

Antalya, pe coasta sudică mediteraneană a Turciei, este o destinație pentru pasionații de istorie, iar Munții Taurus din apropiere îi atrag pe drumeți. Există, de asemenea, orașe liniștite pe plajă.

La Olympos Mountain Lodge, un hotel de tip boutique din satul Beycik din Antalya, proprietarul și bucătarul Mehmet Ali Börtücene prezidează un restaurant rafinat care se concentrează pe produse de sezon.

Börtücene spune că seismul a avut un impact semnificativ asupra Antalyei , care se află la peste 600 de kilometri de epicentru, rezervările turistice fiind în scădere. Cu toate acestea, adaugă el, vizitatorii îi vor ajuta pe supraviețuitorii cutremurului.

El spune că vizitatorii din Beycik și Antalya se vor bucura nu numai de coasta sa, ci și de pădurile de pini, ienupăr și cedru și de ruinele antice de la Çıralı, Olympos și Phaselis.

Bodrum

Bodrum / Foto: Arhivă

Bodrum / Foto: Arhivă

Bodrum este sinonim cu „Coasta turcoaz" a Turciei, un punct fierbinte de vară cu stațiuni de lux și cluburi de noapte, dar și cu sate mai liniștite pe malul mării, cu restaurante umile de fructe de mare, unde serile pot fi petrecute privind cum se reflectă luna pe apele calme.

În interiorul bazarului din Bodrum, proprietarul Galeriei Mustafa, Mustafa Açıkel, și fiul său, Murat, vând covoare brodate manual, kilims și huse de perne. Açıkel spune că seismul a provocat apeluri îngrijorate din partea clienților obișnuiți, dar speră că turismul nu va fi afectat.

„Din punct de vedere economic, turismul este una dintre cele mai mari surse de venit ale Turciei și, prin urmare, avem nevoie de turiști care să ne viziteze în fiecare an. Avem o mulțime de lucrători care trăiesc din turism, în fiecare regiune din Turcia", adaugă el.

Açıkel spune că vizitatorii din acest an la Bodrum pot găsi lux și divertisment, precum și o escapadă liniștită și calmă. Printre punctele sale de atracție se numără o vizită la Castelul Bodrum, precum și la Teatrul și Mausoleul din Halicarnassus.

Izmir

Izmir / Foto: Unsplash.com

Izmir / Foto: Unsplash.com

Al treilea cel mai populat oraș al Turciei, Izmir, este și unul dintre cele mai liberale orașe. Turiștii sunt atrași vara de orașul Alaçatı, vor să danseze în cluburile de pe plajă din Çeșme sau să deguste vinuri în Urla.

În interiorul a șase case de piatră istorice, renovate, Alavya este unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri de tip boutique din Izmir. Zeynep Çiftçioğlu İpekçi, care lucrează ca director media și de comunicare al acestuia, spune că rezervările au întârziat să apară după cutremurul devastator, dar nu semnificativ.

„Chiar dacă Izmir este departe de provinciile afectate de cutremur, am fost cuprinși de o tristețe profundă”, spune ea. „Cu toate acestea, facem un efort pentru a ne continua activitatea și pentru a promova pacea, calmul și dragostea care reprezintă esența din Alavya.

Desigur, a trebuit să anulăm unele rezervări, dar majoritatea oaspeților noștri au continuat să vină”, spune Çiftçioğlu İpekçi.

Ea spune că vizitatorii din Alaçatı vor aprecia străzile istorice pietruite, morile de vânt, apele turcoaz și brizele vântului de vară, precum și produsele locale.

„Bucătăria egeeană, cu aperitivele sale, ierburile, deserturile, precum și pepenele Çeșme, smochinele de Izmir și anghinarea de Alaçatı sunt unele dintre cele mai frumoase arome din lume”, spune Çiftçioğlu.

„În afară de siturile din patrimoniul mondial UNESCO, precum Efes și Bergama, Izmir are Seferihisar, primul oraș lent din Turcia (Cittaslow), frumusețile naturale din Karaburun, satul de la malul mării Ildır, satul istoric Birgi și frumoasele golfuri, podgorii și restaurante de pește de pe drumul dintre orașul Izmir și Alaçatı.”

Canakkale

Canakkale / Foto: Unsplash.com

Canakkale / Foto: Unsplash.com

Orașul Çanakkale, situat pe malul sudic al strâmtorii Dardanele, care desparte Europa de Asia, este încărcat de istorie. Este cunoscut pentru orașul antic Troia și pentru monumentul în memoria soldaților turci care au murit la Gallipoli, în apropiere, în Primul Război Mondial.

Finalizat de Yalın Architectural Design în 2018, Muzeul Troiei apare ca un cub extraterestru în peisaj, fiind acoperit de o fațadă de metal ruginit.

„Există o tristețe profundă în Çanakkale și în toată Turcia din cauza acestui mare dezastru”, spune Rıdvan Gölcük, directorul muzeului. „După cutremur, s-a dat un exemplu important de solidaritate și mobilizare pentru a colecta ajutoare pentru regiunile afectate”.

Gölcük spune că muzeul său a ținut workshop-uri pentru a ajuta la reabilitarea familiilor — inclusiv a copiilor — care s-au mutat la Çanakkale din zonele afectate de cutremur.

„Credem că muzeele joacă un rol esențial în a-i ajuta pe copii să înfrunte viitorul cu încredere”, spune el.

Pe lângă muzeul său, Gölcük spune că vizitatorii ar trebui să exploreze ruinele Troiei antice din apropiere, Memorialul Martirilor și să privească apusul de soare la Sanctuarul Atenei din Assos.

De asemenea, pe lista sa se află insula Bozcaada, la o scurtă călătorie cu feribotul distanță, Muntele Ida (Kaz Dağları). De asemenea, vizitatorii pot degusta vinul din Bozcaada și brânza din Ezine.

„Turismul este important pentru Turcia, dar nu doar din cauza factorilor economici”, adaugă Gölcük. „Este și o modalitate de a ne transmite povestea, o formă de comunicare care ne permite să scriem împreună povestea viitorului nostru.”

Cappadocia

Cappadocia / Foto: Unsplash.com

Cappadocia / Foto: Unsplash.com

Un peisaj mistic cu „coșuri de fum” sculptate de vânt, biserici sculptate în stâncă și orașe subterane; Cappadocia nu seamănă cu nici un alt loc de pe Pământ.

În interiorul unui complex restaurat al unei foste mănăstiri, format din tuneluri și case subterane, se află Argos în Cappadocia, un hotel premiat cu vedere la popularul loc de drumeție Pigeon Valley.

Situat la doar 300 de kilometri de zona seismică, Cappadocia este perfect sigură, insistă managerul hotelului, Deniz Karkın.

„Dacă luăm în considerare datele științifice, Cappadocia este una dintre regiunile din Turcia cu cel mai mic risc de cutremur”, spune el. „Oaspeții care plănuiesc să viziteze Turcia pot alege Cappadocia pentru călătoriile lor cu toată încrederea.”

Peisajul regiunii este principala atracție pentru vizitatori, dar istoria celor care și-au sculptat casele în flancurile moi ale stâncilor este la fel de fascinantă.

„Cappadocia pare desprinsă dintr-un basm; o așezare în care au fost sculptate orașe subterane cu mii de ani în urmă”, spune Karkın. De asemenea, este cunoscută drept leagăn al religiei creștine, dar și pentru vinurile sale.

„Oaspeții care vin aici experimentează Muzeul în aer liber din Göreme, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, orașele subterane Kaymaklı și Derinkuyu, Valea Pașabağ, cu coșurile sale feerice, și văile Love și Kızılçukur, care au cele mai uimitoare apusuri de soare.

În fiecare dimineață, cerul este colorat de sute de baloane cu aer cald, oferind oaspeților șansa de a vedea și fotografia Cappadocia de sus.”

Fethiye

Fethiye / Foto: Unsplash.com

Fethiye / Foto: Unsplash.com

Un peisaj mistic cu „coșuri de fum” sculptate de vânt, biserici sculptate în stâncă și orașe subterane; Cappadocia nu seamănă cu nici un alt loc de pe Pământ.

În interiorul unui complex restaurat al unei foste mănăstiri, format din tuneluri și case subterane, se află Argos în Cappadocia, un hotel premiat cu vedere la popularul loc de drumeție Pigeon Valley.

Situat la doar 300 de kilometri de zona seismică, Cappadocia este perfect sigură, insistă managerul hotelului, Deniz Karkın.

„Dacă luăm în considerare datele științifice, Cappadocia este una dintre regiunile din Turcia cu cel mai mic risc de cutremur”, spune el. „Oaspeții care plănuiesc să viziteze Turcia pot alege Cappadocia pentru călătoriile lor cu toată încrederea.”

Peisajul regiunii este principala atracție pentru vizitatori, dar istoria celor care și-au sculptat casele în flancurile moi ale stâncilor este la fel de fascinantă.

„Cappadocia pare desprinsă dintr-un basm; o așezare în care au fost sculptate orașe subterane cu mii de ani în urmă”, spune Karkın. De asemenea, este cunoscută drept leagăn al religiei creștine, dar și pentru vinurile sale.

„Oaspeții care vin aici experimentează Muzeul în aer liber din Göreme, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, orașele subterane Kaymaklı și Derinkuyu, Valea Pașabağ, cu coșurile sale feerice, și văile Love și Kızılçukur, care au cele mai uimitoare apusuri de soare.

În fiecare dimineață, cerul este colorat de sute de baloane cu aer cald, oferind oaspeților șansa de a vedea și fotografia Cappadocia de sus”.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...