Turcia: Accesul la baza de la Incirlik, interzis de autoritățile locale (consulat american)

Turcia: Accesul la baza de la Incirlik, interzis de autoritățile locale (consulat american)

Misiunile aviației militare americane operate de la baza de la Incirlik, sudul Turciei, împotriva grupării jihadiste Stat Islamic au fost suspendate din cauza închiderii spațiului aerian în zonă, după tentativa de lovitură de stat eșuată din Turcia, transmite AFP, după anunțul anterior al agențiilor Reuters și EFE.

Operațiunile au fost suspendate 'din cauza închiderii spațiului aerian' utilizat de aceste misiuni, a declarat un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

SUA folosesc baza de la Incirlik pentru a efectua misiuni aeriene împotriva SI, având desfășurate drone, avioane de război electronic Prowler și avioane de atac la sol A-10.

Vineri seară, în timpul tentativei de puci , un responsabil american indicase că operațiunile de la Incirlik împotriva țintelor jihadiste nu erau afectate.

'Situația s-a schimbat din cauza închiderii spațiului aerian', a revenit el sâmbătă.

Același responsabil a precizat că, deși furnizarea de electricitate a fost oprită în zona bazei, operațiunile ar putea fi desfășurate datorită generatoarelor, 'însă avem nevoie de spațiul aerian'.

Autoritățile locale au interzis intrările și ieșirile din baza aeriană de la Incirlik, în sudul Turciei, unde a și fost întreruptă furnizarea de electricitate, a anunțat sâmbătă consulatul SUA la Adana (sud), pe site-ul său.

'Vă rugăm să evitați baza până la restabilirea operațiunilor normale', a adăugat consulatul SUA în mesajul adresat cetățenilor americani.

Potrivit unui responsabil al Pentagonului, comandamentul militar american în Europa a ordonat forțelor sale din Turcia să ia măsurile de protecție maxime după tentativa de puci militar din noaptea de vineri spre sâmbătă.

SUA au 2.200 de militari și membri ai personalului civil al Pentagonului desfășurați în Turcia, stat NATO și partener crucial al Washingtonului în regiune.

Circa 1.500 dintre aceștia sunt staționați la Incirlik, bază militară din sudul țării de unde aviația americană declanșează misiuni împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Protecția forțelor a fost ridicată la nivelul 'Delta', care se aplică, de exemplu, în caz de atentat terorist sau când un atac este considerat iminent. Toate activitățile neesențiale au fost suspendate și toate resursele au fost concentrate pe apărarea în caz de atac.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Medic pediatru din Timișoara prins sub un pod în compania unui adolescent de 16 ani. Băiatul avea șlițul desfăcut

4 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România

5 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA