Turcia: Accesul la baza de la Incirlik, interzis de autoritățile locale (consulat american)

Misiunile aviației militare americane operate de la baza de la Incirlik, sudul Turciei, împotriva grupării jihadiste Stat Islamic au fost suspendate din cauza închiderii spațiului aerian în zonă, după tentativa de lovitură de stat eșuată din Turcia, transmite AFP, după anunțul anterior al agențiilor Reuters și EFE.

Operațiunile au fost suspendate 'din cauza închiderii spațiului aerian' utilizat de aceste misiuni, a declarat un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

SUA folosesc baza de la Incirlik pentru a efectua misiuni aeriene împotriva SI, având desfășurate drone, avioane de război electronic Prowler și avioane de atac la sol A-10.

Vineri seară, în timpul tentativei de puci, un responsabil american indicase că operațiunile de la Incirlik împotriva țintelor jihadiste nu erau afectate.

'Situația s-a schimbat din cauza închiderii spațiului aerian', a revenit el sâmbătă.

Același responsabil a precizat că, deși furnizarea de electricitate a fost oprită în zona bazei, operațiunile ar putea fi desfășurate datorită generatoarelor, 'însă avem nevoie de spațiul aerian'.

Autoritățile locale au interzis intrările și ieșirile din baza aeriană de la Incirlik, în sudul Turciei, unde a și fost întreruptă furnizarea de electricitate, a anunțat sâmbătă consulatul SUA la Adana (sud), pe site-ul său.

'Vă rugăm să evitați baza până la restabilirea operațiunilor normale', a adăugat consulatul SUA în mesajul adresat cetățenilor americani.

Potrivit unui responsabil al Pentagonului, comandamentul militar american în Europa a ordonat forțelor sale din Turcia să ia măsurile de protecție maxime după tentativa de puci militar din noaptea de vineri spre sâmbătă.

SUA au 2.200 de militari și membri ai personalului civil al Pentagonului desfășurați în Turcia, stat NATO și partener crucial al Washingtonului în regiune.

Circa 1.500 dintre aceștia sunt staționați la Incirlik, bază militară din sudul țării de unde aviația americană declanșează misiuni împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Protecția forțelor a fost ridicată la nivelul 'Delta', care se aplică, de exemplu, în caz de atentat terorist sau când un atac este considerat iminent. Toate activitățile neesențiale au fost suspendate și toate resursele au fost concentrate pe apărarea în caz de atac.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Kovesi le băga la beci în secunda doi! / Documente / Cum au achitat judecătoarele de la Tribunalul Bihor o contabi…

2 Pe față, fără rușine! Iliescu, interviu în rusește pentru agenția de presă rusă TASS: Sper că politicienii rom…

3 La CCR sunt 7 din 9! Unde sunt beneficiarii pensiilor cumulate cu salariile de la stat / La Curtea de Conturi co…

4 Ăștia de la Arad au fost labradorii, urmează pitbulii si dobermanii! Vești sinistre pentru PSD de la DNA!

5 Bravo! / Orban după ce PSD l-a picat pe Cîțu: „Nu accept ca ministrul Finanțelor să fie judecat de partidul care…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb