Turcia amână pe termen nedefinit dialogul cu Suedia şi Finlanda privind aderarea la NATO

Turcia amână pe termen nedefinit dialogul cu Suedia şi Finlanda privind aderarea la NATO

Turcia a amânat sine die o reuniune programată în februarie cu Finlanda şi Suedia, privind extinderea NATO, precizează, marți, din surse diplomatice, presa turcă, potrivit AFP, citată de Agerpres .

Recep Tayyip Erdogan. FOTO EPA EFE

Cele două state nordice, Finlanda şi Suedia, sunt, de anul trecut, după invazia rusă în Ucraina., candidate la statutul de membre ale alianţei nord-atlantice.

Turcia blochează, din mai 2022, candidatura Suediei la NATO, iar relaţiile bilaterale s-au deteriorat şi mai mult în urma unor manifestări anti-turce recente la Stockholm.

De aici, amânarea pe termen nedefinit a dialogului privind extinderea NATO.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat luni Suedia să nu se aştepte la sprijinul Ankarei pentru aderarea la NATO, după ce în capitala suedeză a avut loc o manifestaţie la care a fost ars un Coran.

„Dacă nu daţi dovadă de respect pentru Republica Turcă sau pentru convingerile religioase ale musulmanilor, nu puteţi obţine niciun sprijin de la noi în ceea ce priveşte NATO”, a spus Erdogan, potrivit Agerpres.

„Condamnăm în termenii cei mai fermi atacul infam împotriva cărţii noastre sfinte (...) Permiterea acestui act anti-islam, care îi are ca ţintă pe musulmani şi ne insultă valorile sacre, sub masca libertăţii de exprimare, este complet inacceptabilă', a transmis Ministerul de Externe turc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?