Turcia: Ambasadorul rus, convocat la Ministerul de Externe în urma unor lovituri aeriene în apropierea frontierei cu Siria

Turcia: Ambasadorul rus, convocat la Ministerul de Externe în urma unor lovituri aeriene în apropierea frontierei cu Siria

Ministerul de Externe turc l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Ankara, Andrei Karlov, după loviturile aviației ruse în apropierea frontierei cu Siria, avertizându-l asupra "consecințelor serioase" ale operațiunii, a anunțat vineri diplomația de la Ankara, într-un comunicat citat de AFP.

Turcia a denunțat bombardamentele ruse care 'vizează sate de civili turcmeni' (minoritate turcofonă din Siria) și a cerut 'încetarea imediată a operațiunii', precizează ministerul.

La rândul său, premierul islamo-conservator Ahmet Davutoglu a declarat, în fața presei, că '40 de sate turcmene au fost lovite' de aviația rusă, el insistând asupra 'sensibilității' Ankarei față de această etnie care trăiește în mici așezări la frontiera turco-siriană.

Turcia a denunțat în mai multe rânduri intervenția militară a Rusiei în Siria, declanșată la sfârșitul lunii septembrie. Ambasadorul rus a fost deja convocat la Ministerul de Externe de la Ankara în urma unor incursiuni ale avioanelor rusești în spațiul aerian al Turciei.

Cele două state au poziții divergente cu privire la conflictul din Siria de la debutul acestuia în 2011. În timp ce Turcia cere plecarea președintelui sirian Bashar al-Assad, acesta este susținut în continuare de Rusia.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, este așteptat săptămâna viitoare în Turcia pentru discuții referitoare, între altele, la dosarul sirian, amintește AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?