Turcia: Anchetă împotriva unui celebru jurnalist al Fox News (presă)

Turcia: Anchetă împotriva unui celebru jurnalist al Fox News (presă)

Un procuror turc a deschis vineri o anchetă împotriva unui celebru jurnalist al canalului Fox News Turcia, la mai puţin de două săptămâni după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a admonestat pentru o serie de comentarii privind "Vestele galbene" din Franţa, relatează mai multe ziare locale preluate de AFP.

Fatih Portakal este suspectat "că a incitat deschis la comiterea unei infracţiuni" după ce s-a întrebat pe 10 decembrie, pe Twitter, dacă turcii ar putea protesta după modelul "Vestelor galbene" franceze, scriu cotidienele Hurriyet şi Milliyet.

"Haideţi, să facem o acţiune de protest paşnică împotriva creşterii preţurilor, a creşterilor preţului gazului. Haideţi, să o facem. Am fi capabili să o facem?", s-a întrebat jurnalistul, care are şase milioane de abonaţi pe Twitter.

"Pentru numele lui Dumnezeu, spuneţi-mi câte persoane ar ieşi?", a adăugat Fatih Portakal în timpul unui program de ştiri.

El se întreba despre temerile populaţiei turce de a protesta în lumina intervenţiilor dure ale poliţiei împotriva manifestanţilor antiguvernamentali, precum cele din 2013, pentru care Erdogan a fost criticat.

Afirmaţiile jurnalistului au fost interpretate de autorităţile turce ca un apel la proteste pe fondul unei puternice inflaţii în Turcia, preţurile de consum crescând cu peste 25% în octombrie în termen de un an, apoi cu 21,62% în noiembrie.

El a făcut aceste comentarii în timp ce era difuzate informaţii privind mişcarea franceză a "vestelor galbene", apărută pentru a denunţa creşterea preţurilor la benzină înainte de a se transforma într-o mişcare de protest împotriva guvernului.

Preşedintele turc a spus câteva zile mai târziu că Fatih Portakal este o persoană "imorală", dând asigurări că "justiţia va da răspunsul necesar, aşa cred eu".

La începutul săptămânii, autoritatea turcă a audiovizualului RTUK a aplicat o amendă într-un cuantum care nu a fost dezvăluit Fox News Turcia, care difuzează mai multe informaţii decât alte canale de televiziune importante despre partidele de opoziţie.

Occidentalii şi apărătorii drepturilor omului şi-au exprimat preocupările privind respectarea libertăţii de expresie în timpul preşedinţiei lui Erdogan, în contextul în care zeci de jurnalişti şi militanţi au fost încarceraţi, notează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...