Turcia: Aproape 2.000 de procese penale au fost deschise pentru insultarea lui Erdogan (ministru)

Aproape 2.000 de procese penale au fost deschise împotriva unor persoane pentru insultarea lui Recep Tayyip Erdogan de când a devenit președintele Turciei în urmă cu 18 luni, a anunțat miercuri ministrul turc de justiție, Bekir Bozdag, citat de Reuters.

În Turcia, insultarea președintelui constituie infracțiune, pasibilă cu o pedeapsă de până la patru ani de închisoare, dar, anterior, legea a fost doar rar invocată. Criticii îl acuză pe Erdogan de intoleranță și spun că el se folosește de lege pentru a reprima disidența.

Printre cei care sunt judecați pentru insultarea lui Erdogan se află jurnaliști, caricaturiști, academicieni și chiar copii de școală.

''Ministerul Justiției a aprobat ca 1.845 de dosare de acuzații de insultă la adresa lui Erdogan să meargă mai departe'', a declarat Bozdag, răspunzând unor întrebări în parlament. ''Îmi este imposibil să citesc insultele la adresa președintelui nostru. Încep să roșesc'', a afirmat Bozdag, care face parte din partidul de guvernământ AKP, de sorginte islamistă.

Reuters amintește că, luna trecută, un turc și-a denunțat soția pentru că l-a insultat pe Erdogan. Acesta este primul caz cunoscut în care cineva se confruntă cu o acțiune în justiție pentru comentarii despre Erdogan făcute în particular, în locuința proprie.

Erdogan a devenit președinte în 2014, după ce a fost prim-ministru mai mult de un deceniu. Acum, el încearcă să modifice Constituția Turciei pentru a spori puterile președintelui, până în prezent cu un rol în mare măsură ceremonial.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Vela, dormi? / Un pompier din București, cercetat disciplinar după ce l-a criticat pe Arafat pe Facebook: Stop s…

3 Foto hot! / Nora lui Dragnea, fără sutien pe Instagram!

4 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

5 Firma de bodyguarzi a lui Sorin Ovidiu Bălan, vedetă a Antenei 3, țeapă de milioane de euro trasă statului rom…

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade