Turcia: Aproape 2.000 de procese penale au fost deschise pentru insultarea lui Erdogan (ministru)

Turcia: Aproape 2.000 de procese penale au fost deschise pentru insultarea lui Erdogan (ministru)

Aproape 2.000 de procese penale au fost deschise împotriva unor persoane pentru insultarea lui Recep Tayyip Erdogan de când a devenit președintele Turciei în urmă cu 18 luni, a anunțat miercuri ministrul turc de justiție, Bekir Bozdag, citat de Reuters.

În Turcia, insultarea președintelui constituie infracțiune, pasibilă cu o pedeapsă de până la patru ani de închisoare, dar, anterior, legea a fost doar rar invocată. Criticii îl acuză pe Erdogan de intoleranță și spun că el se folosește de lege pentru a reprima disidența.

Printre cei care sunt judecați pentru insultarea lui Erdogan se află jurnaliști, caricaturiști, academicieni și chiar copii de școală.

''Ministerul Justiției a aprobat ca 1.845 de dosare de acuzații de insultă la adresa lui Erdogan să meargă mai departe'', a declarat Bozdag, răspunzând unor întrebări în parlament. ''Îmi este imposibil să citesc insultele la adresa președintelui nostru. Încep să roșesc'', a afirmat Bozdag, care face parte din partidul de guvernământ AKP, de sorginte islamistă.

Reuters amintește că, luna trecută, un turc și-a denunțat soția pentru că l-a insultat pe Erdogan. Acesta este primul caz cunoscut în care cineva se confruntă cu o acțiune în justiție pentru comentarii despre Erdogan făcute în particular, în locuința proprie.

Erdogan a devenit președinte în 2014, după ce a fost prim-ministru mai mult de un deceniu. Acum, el încearcă să modifice Constituția Turciei pentru a spori puterile președintelui, până în prezent cu un rol în mare măsură ceremonial.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…

3 VIDEO Un activist civic, bătut de faţă cu poliţiştii în Buzău

4 Din jurnalul secret al unui arhitect despre Casa Poporului

5 Cine este bărbatul care a plătit 80.000 de euro pentru o partidă de amor cu Daniela Crudu