Turcia: Arestări și manifestații interzise cu ocazia aniversării revoltei anti-Erdogan

Turcia: Arestări și manifestații interzise cu ocazia aniversării revoltei anti-Erdogan

Poliția din Istanbul a arestat mai mulți militanți marți, ziua celei de-a treia aniversări a revoltei antiguvernamentale vizând regimul islamist-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

După cum s-a întâmplat în repetate rânduri, guvernul a interzis orice miting în jurul emblematicei piețe Taksim din Istanbul, punctul de plecare a frondei din primăvara lui 2013, însă mai multe sute de manifestanți au defilat în cursul serii pe o arteră învecinată.

Sute de polițiști înarmați au fost desfășurați în piața Taksim în apropierea grădinii Gezi, iar accesul în piață și în parc au fost interzise publicului pe întreaga durată a zilei, a constatat AFP.

În pofida barierelor metalice instalate pentru a împiedica circulația pietonilor în piața Taksim, mai multe sute de militanți din rândul opoziției au defilat luni seară pe strada Istiklal, principala arteră comercială din Istanbul, situată în vecinătate.

În mica grădină publică Gezi a luat naștere valul de contestare împotriva regimului Recep Tayyip Erdogan, care domnește neîntrerupt peste țară din 2003, mai întâi în fruntea executivului și apoi ca președinte din 2014.

Manifestația s-a desfășurat pașnic, dar poliția s-a confruntat cu un grup disident format din câteva zeci de persoane, operând arestări.

De asemenea, manifestații au avut loc Ankara și Antalya (sud), fără să se semnaleze incidente deosebite.

Pe de altă parte, poliția a percheziționat marți sediul camerei arhitecților din Istanbul, foarte activă în timpul revoltei, și a reținut 16 persoane, au informat reprezentanți ai acesteia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 Așa o fi?