Turcia: Autoritățile interzic organizarea de manifestații în piața Taksim cu ocazia Zilei internaționale a muncii

Turcia: Autoritățile interzic organizarea de manifestații în piața Taksim cu ocazia Zilei internaționale a muncii

Ministerul de Interne turc a decis să interzică sindicatelor să organizeze manifestații în data de 1 Mai, Ziua internațională a muncii, în piața Taksim din Istanbul, loc simbolic ce a găzduit diferite demonstrații de protest de-a lungul anilor, transmite CNN Turk, citat de DPA.

Măsura luată de ministrul de interne turc Suleyman Soylu urmează unei interdicții dictate de guvern în fiecare an începând din 2013.

La câteva săptămâni după interdicția de acum patru ani, Turcia a fost cuprinsă de proteste antiguvernamentale care au pornit din piața Taksim și din parcul Gezi, situat în apropiere.

De atunci, în fiecare an de 1 Mai au avut loc ciocniri între protestatari și forțele de poliție, deși autoritățile au reușit să zădărnicească planurile de organizare a unor evenimente în Istanbul închizând accesul către cea mai mare parte a zonei centrale a Istanbulului.

Piața Taksim are o lungă istorie legată de mișcarea sindicală din Turcia. În 1977, cel puțin 34 de persoane au fost ucise în acest loc de autori necunoscuți. În 2011, guvernul turc a redeschis oficial piața pentru mitingurile organizate cu ocazia Zilei internaționale a muncii, după numai doi ani luând decizia de a interzice aceste manifestații.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”