Turcia: Binali Yildirim a fost însărcinat cu formarea viitorului guvern (președinția)

Turcia: Binali Yildirim a fost însărcinat cu formarea viitorului guvern (președinția)

Binali Yildirim, ales duminică la conducerea Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, islamist-conservator) aflat la putere în Turcia, a fost desemnat de președintele Recep Tayyip Erdogan să formeze guvernul, a anunțat serviciul de presă al președinției turce, transmite AFP.

Cu puțin înainte, Recep Tayyip Erdogan l-a primit pe prim-ministrul în exercițiu, Ahmet Davutoglu, în funcție de doi ani, care i-a prezentat demisia, potrivit unui comunicat.

"Președintele (Recep Tayyip Erdogan) i-a cerut lui Ahmet Davutoglu să se ocupe de afacerile curente până la alcătuirea unui nou Consiliu de Miniștri", a precizat documentul.

Imediat după alegerea sa cu prilejul unui congres extraordinar, Binali Yildirim, un apropiat al lui Recep Tayyip Erdogan, s-a pronunțat în favoarea tranziției spre un sistem prezidențial, dorită cu insistență de omul puternic al țării.

"Ceea ce ne trebuie este o nouă Constituție și un sistem prezidențial", a declarat noul lider al Partidul Justiției și Dezvoltării.

Noul guvern care va purta amprenta președintelui Erdogan urmează să fie anunțat la jumătatea săptămânii. Berat Albayrak, actual ministru al energiei și ginere al șefului statului, este considerat viitorul titular al Economiei, înlocuindu-l pe Mehmet Simsek, văzut de investitori ca un garant al stabilității.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Premieră la Iași / Amanta cere daune morale de la soţie

2 Așa o fi?

3 Imaginea asta zace în căpuțul multor românași...

4 Fabrica de pitici pe creier a României / Păreloloaga Carmen Tănase, noi declarații imbecile despre vaccinați

5 Bă, ești nebun? / „Metoda rugăciunilor”, tactica prin care o bandă de „valori” a jefuit zeci de temple budiste d…