Turcia către Germania: "Nu ne dați lecții de democrație !" (Cavusoglu)

Turcia către Germania: "Nu ne dați lecții de democrație !" (Cavusoglu)

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a somat marți seara Germania "să nu dea lecții de democrație" Turciei, în plină perioadă de tensiune între Berlin și Ankara, transmite AFP.

"Vă rugăm, nu ne dați lecții în materie de drepturile omului și de democrație", a îndemnat Cavusoglu, din balconul reședinței consulului general al Turciei la Hamburg (foto), în fața a circa 200 de simpatizanți veniți să-și exprime susținerea pentru "da" la referendumul din 16 aprilie care ar urma să întărească puterile președintelui turc.

Din același loc, șeful diplomației turce a acuzat Germania că îi împiedică pe reprezentanții guvernului de la Ankara să facă acțiuni de campanie în sprijinul lui "da" la referendumul asupra reformei constituționale.

"Aceasta nu este prietenie", a avertizat ministrul turc, într-un discurs transmis în direct la TV, relatează EFE.

"Nu putem accepta ca Germania să intervină în referendum", a spus Cavusoglu, care a criticat faptul că un miting de susținere a fost interzis în diverse saloane de nuntă și la un hotel și a denunțat "presiuni" directe ale poliției față de un cetățean turc care și-a oferit propriile spații pentru organizarea manifestării.

Într-o reuniune a grupurilor conservatoare din Parlamentul de la Berlin, cancelarul Angela Merkel a arătat că nu ar fi inteligent să se critice restricțiile privind libertatea de exprimare în Turcia și să se răspundă cu limitări în Germania, conform unor surse din partid citate de presa germană.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a atribuit atacurile din partea Ankarei unei "provocări conștiente" pentru a crește participarea electorală în Germania, unde trăiesc aproape 1,4 milioane de cetățeni de origine turcă având drept de vot la referendumul din Turcia.

Relațiile dintre Ankara și Berlin, doi piloni importanți ai NATO, au traversat în ultimele zile o escaladare a tensiunilor după anularea de către autoritățile locale germane a mai multor reuniuni electorale în Germania la care urmau să participe miniștri turci, amintește AFP.

La fel ca mai mulți responsabili turci, Cavusoglu a primit misiunea de a mobiliza câți mai mulți votanți posibil în cadrul comunității turce din Germania în favoarea unui 'da' la referendumul din 16 aprilie asupra extinderii puterilor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Acesta din urmă a provocat furia liderilor germani comparând anulările de mitinguri cu 'practici fasciste'.

Cavusoglu a declarat că aceste anulări sunt 'inacceptabile', estimând că se exercită o 'presiune sistematică' asupra proprietarilor locurilor solicitate de turci.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Evelin Ceciu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

3 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla

4 Așa o fi?

5 Ăsta e, probabil, cel mai prost soldat rus! Priviți ce-a făcut după jefuirea unei case din Irpin