Turcia: Cei doi primari kurzi ai orașului Diyarbakir au fost arestați

Cei doi primari din Diyarbakir, cel mai mare oraș din sud-estul majoritar kurd al Turciei, au fost plasați în arest în cadrul unei anchete legate de "terorism", au făcut cunoscut marți seară responsabili din cadrul serviciilor de securitate, potrivit AFP.

Mai multe zeci de polițiști, blindate ușoare ale forțelor de securitate și camioane echipate cu tunuri au fost amplasate în jurul primăriei unde a avut loc o percheziție, a constatat un corespondent al AFP.

Gultan Kisanak a fost arestat la aeroport, iar colegul său, Firat Anli, la domiciliu, au informat responsabilii. Cei doi conduceau împreună municipalitatea Diyarbakir, "capitala" sud-estului Turciei zguduită de lupte sângeroase între forțele de securitate și membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Orașul Diyarbakir a fost grav afectat de aceste violențe, în special în cartierul istoric Sur, unde o moschee ridicată în secolul al XVI-lea a fost serios avariată în schimbul de focuri.

În repetate rânduri, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că aleșii locali care oferă sprijin logistic PKK vor fi deferiți justiției.

Luna trecută, 24 de primari bănuiți de legături cu PKK au fost suspendați și înlocuiți cu administratori apropiați formațiunii aflate la putere, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP).

Această măsură controversată a dus la numeroase confruntări. Unul dintre acești administratori a fost ucis de gloanțe la 16 octombrie la Van, în estul Turciei.

PKK, considerat de Ankara și aliații săi occidentali ca o grupare "teroristă", și armata turcă au rupt, în urmă cu un an, un armistițiu fragil și au reluat ostilitățile care au făcut peste 40.000 de morți cu începere din 1984.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă