Turcia condamnă textul votat de Senatul francez care îndeamnă la recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah

Turcia condamnă textul votat de Senatul francez care îndeamnă la recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah

Turcia a condamnat joi un text votat cu o zi înainte de Senatul francez prin care se cerea guvernului Franţei "recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah", regiune separatistă a Azerbaidjanului populată majoritar de armeni, scena unui conflict sângeros în această toamnă, informează AFP.

"Rezoluţia votată de Senatul francez este o dovadă de dispreţ faţă de principiile dreptului internaţional (...) din consideraţiuni de politică internă", a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Turciei într-un comunicat.

Textul votat în Senatul Franţei "condamnă agresiunea militară a Azerbaidjanului, dusă cu sprijinul autorităţilor turce şi al mercenarilor străini, şi cere retragerea imediată" a forţelor armate din teritoriile cucerite începând cu 27 septembrie în regiunea Nagorno-Karabah.

De asemenea, ''invită guvernul francez să recunoască Republica Nagorno-Karabah'' şi ''să depună toate eforturile pentru ca discuţiile în vederea unei reglementări negociate şi durabile a conflictului, care să asigure restabilirea frontierelor definite în 1994, să poată fi reluate fără întârziere în cadrul Grupului de la Minsk''.

Textul cere guvernului francez să apere punerea în aplicare imediată a protecţiei populaţiei locale prin desfăşurarea unei forţe internaţionale şi să aducă un ajutor umanitar masiv civililor, precum şi să ''ceară o anchetă internaţională asupra crimelor de război comise în Nagorno-Karabah'' şi "să tragă toate consecinţele diplomatice din rolul jucat de autorităţile turce", Ankara situându-se de partea Azerbaidjanului în acest conflict.

Turcia a respins aceste acuzaţii, calificându-le drept "acuzaţii nefondate".

Ankara consideră de asemenea că apelul Senatului către Azerbaidjan de a se retrage din teritoriile cucerite este "ridicol, parţial şi rupt de realitate".

Estimând că votul Senatului, care nu este constrângător, reflectă "obsesia turcă" a Franţei, ministerul turc a afirmat totodată că Ankara este gata să conlucreze cu Parisul asupra unei reglementări durabile a conflictului.

Votul Senatului francez a intervenit în toiul tensiunilor diplomatice dintre Franţa şi Turcia, legate de dezacorduri asupra Siriei, Libiei şi zonei de est a Mediteranei.

Aceste tensiuni s-au intensificat şi mai mult de la sfârşitul lui octombrie, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la boicotarea produselor franţuzeşti, acuzându-l pe omologul său francez Emmanuel Macron de "islamofobie" pentru că acesta a apărat dreptul de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed şi pentru discursul său împotriva "separatismului islamist".

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Azerbaidjan, intrând în anii 1990 într-un conflict armat care s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. La sfârşitul lui septembrie au reizbucnit confruntările între separatiştii armeni şi armata azeră, cele mai sângeroase din ultimii 30 de ani.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”