Turcia: Condamnare pe viaţă pentru 24 dintre cei consideraţi conducătorii puciului eşuat

Turcia: Condamnare pe viaţă pentru 24 dintre cei consideraţi conducătorii puciului eşuat

Douăzeci şi patru de persoane au fost condamnate joi de un tribunal turc la închisoare pe viaţă, între care un fost comandant al forţelor aeriene şi un fost consilier al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în urma unuia din principalele procese privind tentativa de lovitură de stat din 2016, potrivit France Presse.

Printre acestea, 17 au primit 141 de sentinţe cu închisoarea pe viaţă agravate de 'tentativa de răsturnare a ordinii constituţionale', asasinarea a 139 de persoane şi 'tentativa de asasinare a preşedintelui', a indicat agenţia de presă Anadolu.

În total, 224 de persoane, inclusiv 20 de foşti generali, au fost judecaţi în cursul acestui proces, unul din principalele care au vizat puciul eşuat în iulie 2016. Printre ei, 176 au compărut fiind în arest preventiv, 35 în libertate şi 13 au fost judecaţi în absenţă.

Fostul comandant al Forţelor aeriene turce Akin Ozturk şi Ali Yazici, un fost consilier personal al preşedintelui turc, fac parte dintre cei condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Potrivit agenţiei de presă turce, dosarele a 13 inculpaţi, între care predicatorul Fethullah Gulen acuzat de Ankara că ar fi orchestrat puciul, au fost disociate.

Decizia tribunalului privind ceilalţi inculpaţi nu este cunoscută deocamdată.

Audierea a avut loc la închisoarea Sincan, în apropiere de Ankara, unde o sală imensă a fost construită special pentru a găzdui procesele uriaşe legate de puciul eşuat.

O sută de persoane s-au adunat în faţa tribunalului sub supraveghere sporită.

Pe când judecătorul enunţa pedepsele acuzaţilor în interiorul tribunalului, poliţiştii încercau să menţină calmul afară, în timp ce mulţimea se arăta neliniştită.

Tentativa de lovitură de stat, care s-a desfăşurat în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, s-a soldat cu aproape 250 de morţi, fără a-i număra pe pucişti, şi mii de răniţi.

Ankara acuză de această tentativă de răsturnare a preşedintelui Erdogan pe fostul său aliat Fethullah Gulen, autoexilat în SUA de 20 de ani. Predicatorul, a cărui extrădare este cerută de Turcia, dezminte orice rol în puciul eşuat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

4 VIDEO Dan Barna, atacuri în rafală: Cuvântul care îl definește pe Cioloș e „Sistem”

5 Cine este escrocul de talie mondială arestat la Cluj și extrădat în SUA