Turcia: Congresul extraordinar al partidului de la putere convocat la 22 mai; Davutoglu nu va candida (media)

Turcia: Congresul extraordinar al partidului de la putere convocat la 22 mai; Davutoglu nu va candida (media)

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), aflat la guvernare în Turcia, a convocat un congres extraordinar pentru data de 22 mai, în cadrul căruia primul ministrul Ahmet Davutoglu nu va candida pentru un nou mandat la conducerea partidului, relatează joi mass-media turce, citate de AFP.

Fără a candida la propria succesiune, Davutoglu (57 de ani) își va pierde automat postul de premier, deoarece cele două funcții sunt legate una de alta, conform statutului AKP. Statutul AKP prevede ca șeful guvernului să fie și președinte al partidului.

Această decizie a fost luată la o reuniune specială a conducerii AKP, care s-a desfășurat la Ankara, a doua zi după informațiile apărute în spațiul public despre ruptura dintre premierul Ahmet Davutoglu și președintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit posturilor de televiziune NTV și CNN Turk.

Divergențele au ieșit la lumină în ultimele săptămâni între omul forte al Turciei și șeful executivului, ales la conducerea AKP în august 2014 în urma accederii lui Erdogan în cea mai înaltă funcție în stat, după ce anterior exercitase trei mandate de prim-ministru.

Plecarea lui Davutoglu ar deschide calea unei consolidări a puterii șefului statului, dar ar putea să și amplifice turbulențele din Turcia — partener-cheie al Uniunii Europene în criza migrației — într-un moment în care țara ce se confruntă cu numeroase provocări: amenințarea jihadistă, reluarea conflictului kurd, extinderea războiului din Siria la frontiera sa de sud.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu