Turcia de îndepărtează tot mai mult de o eventuală aderare la UE (raport al Comisiei Europene)

Turcia de îndepărtează tot mai mult de o eventuală aderare la UE (raport al Comisiei Europene)

Speranţele Turciei de a se alătura Uniunii Europene se reduc şi mai mult, afirmă Comisia Europeană într-un raport publicat miercuri, ce menţionează înrăutăţirea condiţiilor în justiţie, închisori şi economie şi care este calificat de Ankara drept injust, transmite agenţia Reuters.

Candidatura Turciei la UE este îngheţată din cauza ''regreselor tot mai serioase'' privind respectarea drepturilor omului, independenţa justiţiei şi stabilitatea politicii economice, se arată în evaluarea executivului comunitar.

În condiţiile în care guverne europene vorbesc despre derapaje autoritare ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, acest raport întocmit anual a fost mereu foarte critic la adresa Turciei, de data aceasta fiind chiar mai sever faţă de precedentele.

Executivul comunitar notează în document că libertatea de exprimare şi de a protesta sunt îngrădite, democraţia este în pericol şi că guvernul de la Ankara a ''afectat negativ'' pieţele financiare în timp ce ''cresc îngrijorările cu privire la funcţionarea economiei de piaţă''.

Deşi a fost ridicată starea de urgenţă instituită după tentativa de lovitură de stat din 2016, multe din ''elementele represive'' ale acelei stări de urgenţă au devenit lege, remarcă executivul comunitar.

Un motiv suplimentar de îngrijorare este anularea alegerilor locale la Istanbul, după ce scrutinul a fost câştigat de candidatul opoziţiei, noi alegeri fiind stabilite pentru 23 iunie.

În replică, vice-ministrul turc de externe, Faruk Kaymakci, a declarat că raportul Comisiei Europene nu reflectă cu acurateţe situaţia din ţara sa, care nu acceptă critici injuste, adăugând că Ankara se aşteaptă ca aliaţii europeni să sprijine lupta ei împotriva ameninţărilor de securitate.

Turcia încearcă din anul 2005 să adere la UE, dar de atunci procesul nu a avansat aproape deloc.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

3 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

4 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie