Turcia denunţă ''limbajul ofensator'' al Teheranului faţă de Erdogan

Turcia denunţă ''limbajul ofensator'' al Teheranului faţă de Erdogan

Turcia a denunţat sâmbătă "limbajul ofensator" al Teheranului faţă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, acuzat de Iran că a recitat un poem care lăsa de înţeles că provinciile din nord-vestul Iranului fac parte din Azerbaidjan, relatează AFP.

"Condamnăm folosirea unui limbaj ofensator faţă de preşedintele nostru şi faţă de ţara noastră, după recitarea unui poem al cărui sens a fost scos din context în mod deliberat", a transmis printr-un comunicat Fahrettin Altun, directorul de comunicare al preşedinţiei turce.

Erdogan s-a deplasat joi în Azerbaidjan, aliat fidel al Turciei, pentru a asista la o defilare militară organizată pentru a marca victoria obţinută de Baku în faţa Armeniei, după şase săptămâni de lupte asupra disputatei regiuni Nagorno-Karabah.

În cursul acestei vizite, liderul turc a recitat un poem care, conform Teheranului, ar putea stimula separatismul în rândul minorităţii azere din Iran.

Iranul găzduieşte o mare comunitate azeră, în principal în nord-vest, în provinciile din apropiere de Azerbaidjan şi Armenia, frontiera fiind pe râul Aras.

Vineri, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, l-a condamnat pe Erdogan pentru acest poem "recitat prost", iar ambasadorul Turciei la Teheran a fost convocat în legătură cu "remarci intervenţioniste şi inacceptabile" ale lui Erdogan.

În replică, Turcia l-a convocat pe ambasadorul iranian la Ankara pentru afirmaţii "fără fundament".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”