Turcia, despre anexarea regiunilor din Ucraina: O „încălcare gravă” a dreptului internațional

Turcia, despre anexarea regiunilor din Ucraina: O „încălcare gravă” a dreptului internațional

Ministerul de Externe al Turciei, a afirmat, sâmbătă, că respinge alipirea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina, spunând că această hotărâre constituie o „încălcare gravă" a dreptului internațional, relatează Reuters .

Turcia respinge anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene. FOTO EPA-EFE

Turcia, membră NATO, se opune sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și are legături strânse atât cu Moscova, cât și cu Kievul. Totodată, a criticat invazia Rusiei și a furnizat drone armatei ucrainene.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că nu a recunoscut nici anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în anul 2014, astfel că respinge și această hotărâre a Rusiei de a alipi cele patru regiuni: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor stabilite ale dreptului internațional, nu poate fi acceptată", a declarat ministerul.

Reiterăm sprijinul nostru pentru rezolvarea acestui război, a cărui gravitate continuă să crească, pe baza unei păci juste care va fi obținută prin negocieri", conform declarației.

Alipirea regiunilor ucrainene

Liderul de la Krmelin a proclamat, vineri, anexarea regiunilor, asigurând că Rusia va obţine „ victoria “ în conflictul din Ucraina.

Semnarea tratatelo r cu privire la anexarea la Rusia a celor patru regiuni ucrainene, a venit după ce separatiştii proruşi din aceste regiuni au organizat aşa-zise referendumuri în zonele ocupate militar din Ucraina.

Atât Occidentul, cât și Kievul au afirmat că voturile au încălcat dreptul internațional și au fost coercitive și nereprezentative.

Ca răspuns, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au anunțat noi sancțiuni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat la scurt timp, după ce Vladimir Putin a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene ocupate parțiale de forțele armate rusești, că a depus cererea de aderare la NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...