Turcia: Erdogan promite reforme democratice, dar opoziţia are îndoieli

Turcia: Erdogan promite reforme democratice, dar opoziţia are îndoieli

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, acuzat de derivă autoritară de opoziţie şi de ONG-uri, a dezvăluit marţi un "plan de acţiune" pentru extinderea respectării drepturilor omului în Turcia, angajându-se în special să consolideze libertatea de expresie, relatează AFP.

"Obiectivul nostru este să întărim mai mult statul de drept", a afirmat Erdogan în cadrul unui discurs susţinut la Ankara, adăugând că 393 de măsuri vor fi aplicate până în 2023, anul centenarului republicii şi al viitoarelor alegeri prezidenţiale.

"Nimeni nu trebuie lipsit de libertatea sa pentru opiniile sale", a declarat şeful statului turc, în contextul în care în ultimii ani mai multe mii de persoane care l-au "insultat" pe reţelele sociale au fost urmărite în justiţie.

Erdogan şi-a exprimat şi speranţa că justiţia va deveni "mai eficientă" pentru a pune capăt "proceselor interminabile".

Aceste anunţuri intervin înainte de un summit la Bruxelles la 25 martie, în cadrul căruia liderii europeni urmează să examineze o "foaie de parcurs" privind viitorul relaţiilor cu Turcia.

Relaţiile între Ankara şi ţările occidentale s-au degradat din 2016, din cauza epurărilor declanşate de Erdogan împotriva opozanţilor, a media critice şi a societăţii civile după un puci eşuat.

Filantropul Osman Kavala, încarcerat din 2017, şi liderul fostului partid prokurd HDP (Partidul democrat al popoarelor) Selahattin Demirtas, arestat din 2016, au devenit simboluri ale acestei represiuni.

În acest context, anunţurile lui Recep Tayyip Erdogan au fost primite cu scepticism de către opoziţie.

Erdogan a "enumerat subiectele în care AKP (Partidul justiţiei şi dezvoltării) a dat Turcia înapoi. S-ar spune că sunt mărturisiri", a postat pe Twitter Onursal Adigüzel, deputat al principalului partid de opoziţie CHP (social-democrat).

"Prieteni jurnalişti, în trei ore nu veţi mai fi obligaţi să vă autocenzuraţi (...) Guvernul vă va acorda libertatea presei", a declarat înainte de discursul lui Erdogan un deputat al partidului de opoziţie DEVA, Mustafa Yeneroglu.

Cu puţin timp înainte de discursul lui Erdogan, principalul său aliat Devlet Bahceli, lider al partidului MHP (Partidul mişcării naţionaliste), a făcut apel la închiderea HDP, din care zeci de aleşi au fost încarceraţi sau demişi din funcţie.

Aproape în acelaşi timp, un procuror a cerut până la doi ani de închisoare pentru primarul din Istanbul Ekrem Imamoglu, unul dintre opozanţii cei mai în vogă ai lui Erdogan, acuzat că "a insultat" un guvernator local.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă